Odboráři: Ať další obec ustoupí uhlí

vid
3. 1. 2006 17:58
Most – Zmizí Horní Jiřetín a Černice z mapy? Ano říkají odboráři Mostecké uhelné společnosti. Ti dnes ukončili sbírání podpisů pod petici požadující prolomení limitů těžby hnědého uhlí.

Pokud se stávající omezení nezmění, povrchový důl Československé armády skončí s dobýváním uhlí v roce 2017 a regionu přibudou starosti s dalšími nezaměstnanými. Dnes má okres Most nejvyšší nezaměstnanost v zemi - téměř 21 procent.

Podle šéfa odborů Mostecké uhelné společnosti (MUS) Vlastimila Waice by tak ve firmě a jejích dceřiných společnostech přišly postupně o práci čtyři tisíce lidí a nezaměstnanost by se zvýšila na 30 procent.

"Řádově stovky lidí by odešly už v první polovině roku 2007," uvedl Waic. Petici za pokračování těžby za dnešními ekologickými limity již podepsalo 672 z 4600 zaměstnanců firmy.

Dva tisíce lidí by musely ustoupit uhlí

Radnice Horního Jiřetína: Uhlí se tu těžit nebude
Radnice Horního Jiřetína: Uhlí se tu těžit nebude | Foto: Obec Horní Jiřetín

Rozšířená těžba by zlikvidovala dvoutisícovou obec Horní Jiřetín. Proti dalšímu dobývání uhlí jsou také ekologové, kteří upozorňují, že ještě více naruší krajinu a omezí i další lidi z okolí. Jiřetínští a Černičtí si v referendu před necelým rokem odhlasovali, že uhlí neustoupí. Proti těžbě bylo 96 procent ze tří čtvrtin oprávněných voličů, kteří k urnám přišli.

Jejich obec chrání před rozšířením dolu ČSA také ekologické limity přijaté v roce 1991. Vláda ale loni zároveň přijala státní energetickou koncepci, která označuje uhlí za důležitou surovinu a počítá s těžbou za limity

Čtěte o tom, co je státní energetická koncepce, a o argumentech pro zachování limitů.

Paroubek: těžbu rozšíříme

Že s prolomením limitů počítá, napsal odborářům v odpovědi na dopis premiér Jiří Paroubek, který je v Ústeckém kraji volebním lídrem. Podle mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinace však energetická koncepce státu není příkaz, ale spíše doporučení. Dohodnout se totiž musí kraj, těžební společnost a obyvatelé dotčených obcí.

#reklama

Ústečtí krajští zastupitelé nyní projednávají územní plán regionu se dvěma variantami: zachovat stávající limity nebo pustit těžební stroje za ně. Do 9. února přijímá kraj k územnímu plánu připomínky.

Přečtěte si, kolik uhlí by se mohlo prolomením limitů získat.

Obec ustoupit nechce

Starosta Horního Jiřetína Branko Glavica upozorňuje, že s těžbou musí souhlasit všichni občané. Zastupitelstvo obce navíc odhlasovalo, že Mostecké uhelné neprodá svůj majetek.

"Zasupitelstvo s námi na základě referenda odmítlo jednat," říká mluvčí MUS Liběna Novotná. Firma se ale plánů na těžbu pod obcí nevzdává.

"Zřídili jsme web a bezplatnou linku a ozvala se nám řada lidí, kteří nabídli odkup svých domů. Další chtějí vědět, jaká je nabídka MUS," řekla Novotná. Firma podle ní zatím nemůže lidem odkup jejich majetku nabízet právě kvůli stávající situaci, kdy existují limity těžby, ale zároveň energetická koncepce, která počítá s jejich zrušením.

 

Právě se děje

Další zprávy