Ocelárna Evraz zvažuje prodej divize v Česku

ČTK ČTK
11. 4. 2013 17:03
Odbory v Ostravě uvažují o případných protestech, rozhodnou v pondělí

Moskva - Největší ruská ocelárna Evraz zvažuje prodej své ztrátové české divize Evraz Vítkovice Steel. Oznámil to dnes na tiskové konferenci generální ředitel Evrazu Alexandr Frolov.

Na počátku tohoto měsíce firma v Česku na měsíc pozastavila provoz kvůli slabé poptávce. Evraz dnes rovněž informoval, že se loni propadl do ztráty. 

"Ohledně závodu (Vítkovice) zvažujeme různé možnosti," citoval Frolova na svých internetových stránkách businessweek.com. Kromě prodeje je jednou z možností i to, že Evraz by v Ostravě zastavil výrobu surové ocele a ponechal by v provozu pouze výrobu válcovaných produktů. 

Chystáme protesty

Odborový předák Zdeněk Kološ ČTK řekl, že odbory uvažují o případných protestech. "V pátek budeme mít zasedání závodního výboru. Tam rozhodneme o dalších krocích," řekl Kološ. Evraz v současnosti v Ostravě zaměstnává 1114 lidí. 

Evraz se loni propadl do ztráty, která činila 335 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy Kč). Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající celosvětová poptávka po oceli. Celkové příjmy klesly o deset procent na 14,7 miliardy dolarů (asi 290,5 miliardy Kč). Předloni firma vykázala čistý zisk 453 milionů dolarů. 

Hospodářské výsledky za rok 2012 jsou podle agentury Reuters horší, než čekali analytici. Frolov varoval, že nebezpečí sestupného trendu a nestabilita v odvětví pravděpodobně potrvají po celý rok. "Navzdory některým známkám stabilizace z poslední doby zůstává celosvětový výhled křehký," řekl. 

 Evraz koupil ocelárnu ve Vítkovicích v roce 2005 za 285 milionů dolarů. Svojí nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku. 

Ocelárny trpí

Evraz rovněž oznámil, že za loňské druhé pololetí nevyplatí dividendu. Akcie firmy reagovaly na zprávy poklesem až o 16 procent na rekordní minimum. Později část svých ztrát smazaly. S akciemi Evrazu se obchoduje na akciové burze v Londýně a firma je od roku 2011 součástí londýnského indexu FTSE 100. Od začlenění Evrazu do indexu hodnota akcií klesla již o 40 procent a současná tržní kapitalizace firmy činí 2,8 miliardy liber (85,1 miliardy Kč). 

V Evrazu vlastní podíl ruský miliardář Roman Abramovič. 

Nízké ceny ocele a slabá poptávka trápí výrobce ocele po celém světě. Za problémy stojí hlavně zpomalení ekonomického růstu v Číně a dluhová krize v Evropě, které měly dopad na stavební a průmyslovou výrobu. Jen v Evropské unii se poptávka po oceli loni snížila o devět procent. Konkurenční světová jednička ArcelorMittal hospodařil loni s čistou ztrátou 3,7 miliardy dolarů a jeho hrubý provozní zisk byl nejnižší od roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy