Obří vinný podvod. Za patoky trestal stát příliš tvrdě

Tomáš Fránek
1. 7. 2010 10:14
Firma za prodej podezřelého vína dostala pokutu ve výši 4,5 milionu korun, podle soudu je to moc
není nad trochu mladého vína po ránu
není nad trochu mladého vína po ránu | Foto: Veronika Skálová

Brno - Jde o největší skandál v historii vinařství v Česku - na trh se dostalo pět a půl milionu litrů podivného vína s padělanými doklady původu.

Místo kvalitních vín, jak byla označena, si lidé kupovali levné patoky. Množství "falešných" vín přitom představovalo až desetinu domácí roční produkce.

Žádný trest ale zatím nepřijde, podle soudu totiž stát trestal firmy příliš tvrdě, milionové pokuty nedokázal jasně zdůvodnit.

Prvních z firem, která na trh dodala přes dva miliony litrů s nejasným původem, Vinařství Zaječí, se u soudu zatím ubránila pokutě ve výši čtyři a půl milionu korun, kterou jí udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. A nyní u soud uspěla i další firma Vinařství Mutěnice, která měla platit pokutu ve výši 3 milionů korun.

Proč jste dali tak vysokou pokutu?

Podle Nejvyššího správního soudu totiž inspekce v obou případech nedokázala jasně a jednoznačně zdůvodnit, proč uložila tak vysokou pokutu a proč nezjišťovala, jaký má firma majetek a zda ji sankce nezlikviduje.

Inspekce zjistila při kontrole ve vinařství v Zaječí, že firma nabízela přes dva miliony litrů vína, které nevyhovělo jak kvalitativním podmínkám, tak u vína nebylo možné zjistit odkud víno vlastně pochází.

Podle inspekce mohlo vinařství na tomto vínu vydělat až 46 milionů korun. A pokuta ve výši 4,5 milionu korun tak byla přiměřená situaci a závažnému porušení zákona.

"Přepočtem zjištěná výše pokuty za litr vína, které nevyhovělo předpisům, činila přibližně 2,25 korun, z čehož nelze dovodit závěr o nepřiměřenosti pokuty ve vztahu k závažnosti a společenské nebezpečnosti spáchaného deliktu," uvedla inspekce.

Soud ale tyto argumenty neuznal. Podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného soudkyní Marií Žiškovou sice ze zákona o vinohradnictví nevyplývá, že by inspekce měla zkoumat majetkové poměry firmy, přesto měla výši pokutu posoudit z hlediska možného likvidačního důsledku pro vinařskou firmu.

Ani policie neuspěla

"Správní orgány se tak v posuzovaném případě měly zabývat otázkou, zda by pokuta ve výši 4 500 000 korun mohla mít pro žalobkyni likvidační charakter," uvedli soudci.

Inspekce tak podle soudců porušila zákon, námitka, že neměla jak zkoumat hospodaření firmy, soud odmítl. "Inspekce se mohla pokusit zjistit majetkové poměry firmy sama nebo ve spolupráci s ostatními orgány státní správy," dodali soudci.

To, že jsou na trhu miliony láhví nekvalitního vína zjistila inspekce před třemi roky. Vína byla deklarována jako tuzemská jakostní vína odrůdová a jakostní vína s přívlastkem. Přitom šlo o levná vína ze zahraničí, jejich původ byl jenom velmi těžko dohledatelný, někde doklady chyběly úplně.

Rozdíl mezi levným, méně kvalitním vínem a dražším jakostním vínem je velký. Jakostní vína jsou totiž chloubou každého vinaře a jejich výroba a prodej podléhají zvláštnímu režimu.

Podle inspekce byla vína původně nakoupena od společnosti Euro-Ring Praha a z menší části od Formula Cross. Tyto firmy, které mají podle obchodního rejstříku sídlo na stejné adrese v Praze, se ale nepodařilo najít, neexistuje na ně ani žádné spojení.

Přes další překupníky se pak miliony litrů vína dostávaly ke čtyřem vinařským společnostem, od nichž putovaly na trh.
Podle inspekce šlo o České vinařské závody, Vinařství Zaječí, Livi a Vinařství Mutěnice.

Případ šetřila i policie, té se ale nepodařilo po několikaměsíčním pátrání najít toho, kdo certifikáty k milionům litrů vína padělal.

 

Právě se děje

Další zprávy