Obří podvod při losovačkách. Počítač manipuloval tendry

Tomáš Fránek
1. 11. 2012 18:37
Antimonopolní úřad trestá zadavatele i firmy, policie šetří případy za dvě miliardy korun
Pověstná karlovarská losovačka
Pověstná karlovarská losovačka | Foto: Repro YouTube.com

Brno -  V Česku fungoval systém, který při losování zájemců o veřejné zakázky umožňoval ve velkém podvádět.

Losovací počítačové zařízení totiž bylo podle znaleckého posudku zpracovaného policií vytvořeno cíleně pro manipulaci a ovlivňování výsledků tak, aby nedocházelo k náhodnému výběru.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže proto nyní uložil za netransparentní losování v osmi výběrových řízeních pokuty v celkové výši 3,15 milionu korun.

Sankce pro úřady i firmy

Pokuty mají zaplatit Povodí Vltavy, města Šternberk, Kostelec nad Labem, Jihočeský kraj, Správa silnic Olomouckého kraje nebo obce Cítov na Mělnicku a Svijany na Liberecku. Nejvíce má zaplatit Povodí Vltavy - celkem milion korun za chyby ve dvou případech.

Nezákonný postup byl zjištěn i u hlavního města Prahy a obce Neumětely, tam úřad ale neuložil pokutu, ale zrušil zadávací řízení.

Antimonopolní úřad zahájil řízení na základě informací od policie. "Ve většině případů byly na losování najaty společnosti Kleris CZ a Inženýrské služby Hradec Králové. K losování byl použit notebook s losovacím programem," uvedl antimonopolní úřad ve svém verdiktu.

Podle znaleckého posudku policie losovací zařízení nebylo zabezpečeno proti zmanipulování výsledků losování.

"Bylo naopak cíleně vytvořeno způsobem, který ovlivňování výsledků umožňuje. Organizátoři losování mohli pomocí předem nastaveného souboru s identifikačními čísly jednotlivých subjektů nastavit, kteří uchazeči budou systémem vylosováni," uvedl antimonopolní úřad.

Nic transparetního

"Na základě této skutečnosti není možno provedené losování v žádném z případů považovat za transparentní," rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Některé obce se brání. "Byla to jediná losovačka, kterou jsme použili, zákon to v té době nezakazoval. Navíc se v našem případě neprokázalo, že by to bylo zmanipulované nebo ovlivněné losování," řekl dnes ČTK svijanský starosta Petr Lelek.

Policie už uvedla, že vyšetřuje podvody při zakázkách v celkem 36 případech, při nichž měla vzniknout škoda až za dvě miliardy korun.

"Celkový objem těchto zakázek se pohybuje okolo dvou miliard korun, kdy zhruba 50 procent této částky tvoří dotace Evropské unie," řekl už dříve mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

 

Právě se děje

Další zprávy