Obří obchod: Airbus prodal letadla za 36 miliard

Ekonomika Ekonomika
15. 6. 2009 18:32
24 letadel si objednala Qatar Airways
Obchodní ředitel Airbusu John Leahy pózuje s Akbarem Al Bakerem, výkonným ředitelem Quatar Airlines.
Obchodní ředitel Airbusu John Leahy pózuje s Akbarem Al Bakerem, výkonným ředitelem Quatar Airlines. | Foto: Reuters

Paříž - Katarská společnost Qatar Airways uzavřela dnes v Paříží obří obchod.Od společnosti Airbus nakoupí 24 letadel A320. Hodnota zakázky je 1,84 miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun).

Katarské aerolinky cestují do více než 80 měst světa a rozšiřují svůj letový park. První dodávky nových letadel přijdou ještě letos a poslední v roce 2012.

Obchod se Airbusu podařilo uzavřít v době, kdy na velké výrobce letadel dopadla krize. Airbus i Boeing už mají problémy s tím, že letecké firmy postižené jak krizí, tak šířením prasečí chřipky odkládají nákupy letadel.

Kdy se to zlepší?

Podle šéfa divize společnosti Boeing pro dopravní letadla Scotta Carsona se letecký průmysl dostane do kondice až v příštím roce, žádné záruky ale podle něj neexistují. „Není to jisté. Možná už jsme dosáhli dno, naděje na zotavení existuje," řekl Carson v Paříži.

Společnost Boeing minulý týden kvůli útlumu v letecké dopravě mírně snížila odhad celosvětové poptávky po letadlech. Firma nyní očekává, že v příštích 20 letech bude objednáno zhruba 29 000 nových letadel.

Zisk společnosti Boeing se v prvním čtvrtletí propadl o polovinu na 610 milionů dolarů

Boeing i Airbus si zlepšení situace slibují také od zakázky, kterou zadá americká letecká společnost United Airlines za více než deset miliard dolarů na 150 letadel.

Kupuje se i ¨SuperJet

Airbus letos prodal 32 letadel, firma čeká, že ještě do konce roku získá 300 nových objednávek. Šéf Airbusu Tom Enders prohlásil, že firma nebude prodávat letadla za snížení ceny jenom proto, aby měla dostatek objednávek.

Na aerosalonu se dnes uzavřely i další obchody. Maďarská letecká společnost Malév tak podepsala předběžnou dohodu o koupi 30 letadel Suchoj SuperJet 100 v hodnotě až jedné miliardy dolarů (19,5 miliardy korun).

Malév plánuje koupi letadel v konfiguraci pro 98 cestujících. První letadlo by se mělo připojit k flotile Malévu na počátku roku 2011. Ročně by aerolinky měly obdržet šest letadel. SuperJet 100 je určeno pro regionální lety a pro středně dlouhé lety

 

 

Právě se děje

Další zprávy