Obří nákupní centrum chce dál růst. Naráží na odpor

Tomáš Fránek
17. 10. 2007 16:35
Olympia je už druhým největším centrem v Česku
Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Brno - Plány na další rozšíření už tak obřího obchodního centra Olympia na okraji Brna narážejí na odpor. Rozšíření centra ale s největší pravděpodobností nezastaví.

Olympia už plochu, kterou zabírá, zvětšila v září o polovinu. Přibyl rakouský obchod s nábytkem Kika a prodejci oděvů. Nyní má centrum rozlohu 84 tisíc čtverečních metrů.

Další tisíce metrů

Olympia se tak stala druhým největším centrem v zemi a největším na Moravě. Nyní je v republice největší pražské obchodní centrum Letňany, které má více než 125 tisíc metrů čtverečních.

Olympia se ale chce dále rozšiřovat, plánuje výstavbu dalších asi dvaceti tisíc čtverečních metrů prodejní plochy či parkovišť pro tisíc aut. U centra má také vyrůst pětihektarová zelená plocha s dětskými hřišti a cyklostezkou.

A podle zástupců ekologických sdružení se další plánovaná expanze neobejde bez negativní vlivu na životní prostředí a dopravní komplikací.

Do Olympie totiž přijde ročně asi sedm milionů zákazníků. Plánované rozšíření přitáhne do Brna další půl milion.

Podle ekologů tak expanze Olympie není v souladu s územním plánem města. A v lokalitě, kde Olympia stojí a kde je také další obří nákupní park Avion s hypermarketem Tesco a obchodním domem Ikea je už výrazně překročený limit, který magistrát stanovil pro prodejní plochu.

Překročený limit

Zatímco magistrátní limit je jeden metr čtvereční obchodu na jednoho obyvatele, v lokalitě, kde stojí Olympia a Avion, je to přes dvanáct metrů čtverečních.

"V brněnské aglomeraci nejde najít koncepčně méně vhodné umístění nových nákupních ploch, než je území plánovaného rozšíření Olympie," uvedl Jiří Koželuh ze sdružení Nesehnutí.

Olympia navíc není jediná, kdo plánuje v této lokalitě u dálnice D2 další rozšíření. Obchodní dům s nábytkem Ikea do roka zvětší svou plochu na dvojnásobek. Stane se tak největší prodejnou této značky v celé republice.

V případě Olympie se lidé ještě do pátku mohou vyjádřit k plánům na další expanzi, konečný verdikt pak vydá jihomoravský krajský úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy