Obří Bauhaus otevřel, protesty obyvatel nepomohly

Tomáš Fránek
10. 10. 2012 11:50
Jedna z nejkontroverznějších staveb v Česku, hobbymarket v Brně, dostala zelenou
Foto: Nesehnutí

Brno - Jedna z nejkontroverznějších staveb v Česku, obří hobbymarket Bauhaus v Brně-Ivanovicích, se po dvou letech soudních sporů otevřel pro zákazníky.

Případ, který je ukázkou toho, jak velcí stavebníci využili díru v zákoně a obešli protesty lidí i dalších firem v okolí obchodu, tak zatím končí vítězstvím investora.

Otevření obchodu umožnil verdikt stavebního úřadu v Brně-Ivanovicích, který stavbu zkolaudoval. Verdikt úřadu padl poté, co se nakonec soudy shodly na tom, jak celou stavbu posuzovat.

Zvláštní senát složený ze soudců Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu totiž nakonec rozhodl, že certifikáty autorizovaného inspektora budou přezkoumávat nejprve stavební úřady, poté mohou případné spory řešit správní soudy.

Kvůli problémům s otevřením prodejny hrozil řetězec Bauhaus Česku arbitráží, údajnou ztrátu vypočetl na 2,24 miliardy korun.

Proti stavbě protestovali jak lidé bydlící v Ivanovicích, tak ekologická sdružení nebo zástupci hypermarketu Globus, který je nedaleko hobbymarketu Bauhaus.

Porušili zákon, říká i zástupkyně ombudsmana

Při povolování a stavbě obchodu bylo zjištěno několik porušení zákona i norem.

Například zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová ve stanovisku uvedla, že loňské navezení zboží do tehdy ještě nezkolaudované prodejny bylo v rozporu se zákonem. Ivanovický stavební úřad byl podle Seitlové nečinný, přestože měl právní nástroje k řešení situace.

Chyby v certifikátu povolujícím stavbu zjistilo i ministerstvo pro místní rozvoj.

Jiří Koželouh z ekologického sdružení Nesehnutí říká, že Bauhaus zneužil děr v zákonech. "Tam, kde to nešlo, zákony porušoval. Zodpovědní úředníci či úřednice zásadně selhali, když nebyli schopni firmě zabránit v prosazování komerčního zájmu za masivního porušování zákonů," domnívá se Koželouh.

Firma vždy tvrdila, že postupovala správně a naopak byla poškozena právě ona.

Bauhaus už vzal zpět část zaměstnanců, které propustil. "Slíbili jsme, že je v okamžiku otevření vezmeme zpět. Těší mě, že mohu tento slib splnit. Celkem 27 jich nastoupilo a 10 nástup přislíbilo. S dalšími 10 jsme se dosud nemohli spojit a zbytek se rozhoduje, zda práci přijme. Dokud se nerozhodnou, jejich místa obsazovat nebudeme," řekl jednatel Aleš Pácal.

Podle něj vznikla oddalováním otevření škoda 130 milionů korun právě na úhradách platů a platbě nájemného.

 

 

Právě se děje

Další zprávy