Obr Nestlé prohrává s Českem spor o miliony za cizince

Tomáš Fránek
28. 10. 2009 14:55
Firma neplatila pojistné na sociální zabezpečení zaměstnanců - cizinců

Brno - Největší potravinářské firmě světa, koncernu Nestlé, hrozí, že bude muset českému státu doplatit miliony korun za zaměstnance ze Švýcarska a Maďarska, kteří pro firmu v Česku pracovali.

Nejvyšší správní soud totiž vyhověl stížnosti České správy sociálního zabezpečení, která se o dlužné pojistné s firmou pře už čtyři roky.

Podle soudu zaměstnanci ze Švýcarska a Maďarska, kteří neměli v Česku trvalý pobyt, neměli mít výjimku z českého systému sociálního zabezpečení a firma za ně měla podobně jako za Čechy pojistné platit.

Francouzi ano, ostatní ne

Za Švýcary a Maďary má firma pojistné platit i přesto, že v podobném případě francouzských zaměstnanců u soudu uspěla. Ústavní soud už v minulý rok rozhodl ve prospěch několika firem zaměstnávající francouzské pracovníky ve sporu s českými úřady o to, zda za ně mají doplatit desítky milionů korun za neodvedené pojistné.

To, že firmy jako Nestlé nebo Sodexho pojištění za svoje vrcholové manažery z Francie platit nemusí, způsobila to mezinárodní smlouva mezi oběma zeměmi uzavřená už v roce 1949, která ale nebyla ratifikována parlamentem. A smlouva tak neměla přednost před zákonem. Ze zákona o nemocenském pojištění totiž vyplývalo, že pojištění nemuseli platit cizinci, kteří v Česku pracovali a neměli trvalý pobyt.

U švýcarských a maďarských zaměstnanců ale sociální zpráva rozhodla, že se na ně verdikt Ústavního soudu nevztahuje a firma musí za pojistné zaplatit. Celkem tak po firmě za pět pracovníků i s penále požadovala správa zaplatit asi tři miliony korun.

Nestlé sociální správu zažalovala a u Městského soudu firma uspěla. Pražští soudci rozhodli, že když se neplatí za Francouze, nemá se platit pojistné ani za jiné cizince.

S tím Česká správa sociálního zabezpečení nesouhlasila a poslala stížnost na Nejvyšší správní soud.

Ten zjistil, že také u Švýcarů a Maďarů existují také mezinárodní smlouvy upravující pojištění lidí pracujících v cizině uzavřené v padesátých letech. Na rozdíl od smlouvy s Francií ale smlouvy se Švýcarskem a Maďarskem ratifikoval parlament.

Smlouva nad zákon

„Smlouva tak má přednost před zákonem, Nestlé měla za švýcarské zaměstnance odvést v zákonem stanovené výši pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu vedený soudcem Petrem Průchou. Stejnou argumentaci použil soud i pracovníků z Maďarska.

Spor se tak nyní vrací zpět na Městský soud v Praze, který musí případ znovu rozhodnout podle instrukcí Nejvyššího právního soudu - tedy, že firma měla pojistné za pracovníky státu zaplatit.

 

Právě se děje

Další zprávy