Obchody zahájily výprodeje, slevy přesahují 70 procent

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
26. 12. 2011 19:43
Jde hlavně o sezonní zboží, méně stojí také elektronika, hračky či například nábytek
Ve Štrasburku už začaly letní výprodeje.
Ve Štrasburku už začaly letní výprodeje. | Foto: Reuters

Praha - České obchody zahájily v pondělí povánoční výprodeje. Některé výrobky zlevnily až o 70 procent, jedná se hlavně o sezonní zboží, méně stojí ale také elektronika, hračky, sportovní potřeby nebo nábytek.

Vyplývá z průzkumu ČTK.

"Podle našich zkušeností z minulých let se povánoční výprodej setkává u zákazníků s velkým zájmem. Mnoho lidí dostává pod stromeček peníze či dárkové poukázky, které pak mohou skvěle uplatnit právě v období povánočních slev," sdělila například Pauline Newman ze společnosti Tesco Stores ČR.

Tato síť zlevnila několik tisíc položek zboží, především oděvy a domácí potřeby, které lze teď pořídit až za čtvrtinu původní ceny.

Výprodeje probíhají i na internetu

Nalákat zákazníky na slevy se snaží také společnost Ikea, která prodává nábytek a bytové doplňky. Podle jejího mluvčího Petra Chadraby lidé s nižšími cenami počítali, protože hned ráno bylo v každém obchodním domě přes dva tisíce návštěvníků.

Jak uvádí Ikea na svém webu, výprodej bude probíhat do 18. ledna nebo do vyprodání zásob. Slevy se v tomto případě týkají například hraček, lampiček nebo nábytku.

Pozadu nezůstalo ani outletové centrum Fashion Arena v Praze-Štěrboholích, které dnes zahájilo zimní výprodej. "Outletové prodejny se snaží doprodat veškeré zásoby své značky. Ceny se tak dostávají na skutečné minimum," komentuje Iva Janovská z Fashion Areny.

Na výprodej láká na svých stránkách i společnost Electroworld. Ten nabízí slevu například na fotoaparáty, mobilní telefony, počítače nebo velké domácí spotřebiče.

Ušetřit mohou lidé také při nákupu na internetu. Například nákupní galerie Mall.cz v pondělí zlevnila vybrané zboží ve všech svých odděleních až o 70 procent.

"Loni se povánoční výprodej setkal s mimořádným ohlasem zákazníků a návštěvnost našeho obchodu v první den výprodeje dokonce přesáhla rekordní číslo z předvánočního období," uvedl Tomáš Jeřábek z Mall.cz.

Potravinové řetězce slevy teprve spustí

Zimní výprodeje budou postupně zahajovat také další obchodníci.

Hypermarkety Globus od úterý zlevní spotřební elektroniku. U domácích spotřebičů budou slevy činit až 50 procent. V případě televizorů a audio techniky se budou pohybovat od 20 do 30 procent.

Ve středu výprodej odstartují hypermarkety Albert. "Týkat se budou především nepotravinářského sezonního zboží, tedy oblečení, hraček, zimních doplňků a vybavení či kosmetických balíčků," říká Simona Caidlerová ze společnosti Ahold, do které prodejny Albert spadají.

 

Právě se děje

Další zprávy