Obchodníci: Vánoce byly propadák, tržby klesly

ČTK ČTK
22. 1. 2013 10:05
Největší nárůst obchody zaznamenaly až ve dnech 21. až 23. prosince
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Tržby velkých obchodníků v prosinci meziročně klesly zhruba o čtyři procenta. Nárůstu obratu nepomohly ani Vánoce, které jsou pro obchodníky nejsilnějším obdobím.

Výjimku tvořily pouze řetězce, které v průběhu roku otevíraly nové prodejny, těm obrat mírně vzrostl. Letos obchodníci očekávají, že se situace na trhu zlepší. Novinářům to v úterý řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Maloobchodní tržby v listopadu klesly meziročně o 1,8 procenta a celkový propad nezastavil ani prosinec, který bývá pro obchodníky tradičně nejsilnějším měsícem. Lidé s vánočními nákupy vyčkávali, nakupovali na poslední chvíli a značná část spotřebitelů své nákupy odložila až na povánoční výprodeje. Největší nárůst tak obchody zaznamenaly až ve dnech 21. až 23. prosince.

Podle prvních odhadů loni klesly maloobchodní tržby o dvě procenta.

Na letošní rok ale obchodníci nahlížejí s nadějí. "I když konec roku nedohnal ztráty, s nimiž se maloobchod musel celý rok vyrovnávat, vše nasvědčuje tomu, že lidé jsou ochotní nakupovat. Dá se tedy předpokládat, že kdyby vláda tak dlouho neotálela s výší DPH a nedržela obchodníky i spotřebitele v šachu, mohl obrat k lepšímu nastat již o měsíc či dva dříve," uvedl Juračka.

Obchodníci jsou optimističtí a navzdory dalšímu zvýšení daní očekávají letos stabilizaci trhů a mírný nárůst tržeb. Celosvětové maloobchodní tržby stouply v roce 2012 o 5,6 procenta.

Výsledky maloobchodu se ale v jednotlivých zemích dramaticky lišily. Pokles prodeje v některých zemích západní a východní Evropy byl široce kompenzován růstem maloobchodních trhů v Číně, Indii a Latinské Americe.

 

Právě se děje

Další zprávy