Obchodníci nezaznamenali nárůst zájmu o tvrdý alkohol

ČTK ČTK
1. 10. 2012 17:18
Tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012 začaly obchody prodávat v pátek
Konec prohibice
Konec prohibice | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Obchody ani po prodlouženém víkendu nezaznamenaly zvýšený zájem lidí o nákup tvrdého alkoholu, který se postupně vrací do regálů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodními řetězci.

Obchodníci dále doplňují svůj sortiment o lihoviny vyrobené po 1. lednu 2012, které potřebují takzvaný rodný list. Tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012 začaly obchody prodávat v pátek.

"Zatím jsme nezaznamenali nárůst prodeje lihovin," řekla mluvčí společnosti Lidl ČR Lucie Borovičková.

"Extrémní nákupy alkoholu u našich zákazníků nepozorujeme. Vzhledem k tomu, že jde o koncové uživatele, ani je neočekáváme," doplnila mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Judita Urbánková.

V prodejnách Albert se regály s alkoholickými nápoji začaly zaplňovat den po ukončení zákazu prodeje tvrdého alkoholu. "Společnost Ahold se z bezpečnostních důvodů rozhodla prodávat všechen sortiment bez ohledu na datum výroby s takzvanými rodokmeny o původu," uvedla Urbánková.

Rodokmeny mají obchody Albert od dvou největších tuzemských výrobců. "Čekáme na posledního nejvýznamnějšího hráče v této oblasti na českém trhu a na doklady zejména od importérů. Nyní se prodávají již dvě třetiny obvyklého sortimentu alkoholických nápojů. Předpokládáme, že do dvou týdnů by nabídka mohla odpovídat úrovni před zákazem prodeje tvrdého alkoholu," dodala mluvčí.

Kontroloři České obchodní inspekce během prodlouženého víkendu zjistili v obchodech osm porušení nových předpisů při prodeji lihovin v Plzni a v Karlových Varech. Celkem ČOI provedla 795 kontrol u obchodníků. Nejčastějším prohřeškem byla nemožnost zjistit datum výroby a absence dokladů o původu lihovin.

"ČOI tato zjištění postoupila Státní zemědělské a potravinářské inspekci a příslušné krajské hygienické stanici," řekla mluvčí inspekce Jana Jelínková.

Od čtvrtka je po dvoutýdenní prohibici kvůli otravám metylalkoholem možné prodávat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu je doklad původu třeba. Podle dostupných informací je ve skladech zadržováno zhruba 21 milionů litrů tvrdého alkoholu, do prodeje by mohlo být uvolněno zhruba sedm milionů litrů.

Etikety lahví, ve kterých byl nalezen závadný alkohol - možné padělky:

 

Právě se děje

Další zprávy