Obchodníci neudrželi tempo, jsou letos poprvé v záporu

Dušan Klimeš
4. 9. 2007 9:23
Zahraniční obchod se propadl do deficitu
Při slavnostním otevření nové vlakové stanice v Hamburském přístavu HHLA se předvedl i jeřáb, který bud překládat kontejnery.
Při slavnostním otevření nové vlakové stanice v Hamburském přístavu HHLA se předvedl i jeřáb, který bud překládat kontejnery. | Foto: Reuters

Praha - Poté, co se vývozcům dařilo půl roku exportovat víc, než dovozci přivezli, se karta obrátila.

V červenci se bilance zahraničního obchodu poprvé dostala do deficitu. Dovezlo se zboží a služeb v ceně o 0,7 miliardy větší, než za kolik se z Česka vyvezlo.

Jde o výsledek, který je o 2,7 miliardy korun lepší než loni. Tento výsledek Český statistický úřad i trh vesměs očekával.

"Červencová bilance nebyla od roku 1993 nikdy kladná," uvádí úřad.

Českou bilanci zahraničního obchodu dlouhodobě trápí vztah se zeměmi mimo EU. Zatímco mimo Evropskou unii tuzemští obchodníci vyvezou o více než 28 méně, než importéři dovezou, ve vztahu s členskými zeměmi je na tom Česko opačně.

"Za pozitivní považujeme stále rychle rostoucí vývoz, za kterým stojí jako tradičně především stroje a dopravní prostředky, které se na růstu exportu podílely jednou polovinou," uvádí hlavní analytik ČSOB Petr Dufek.

Náklady na přestavbu lodi dosáhly 23 miliónů korun, z toho 15 miliónů zaplatilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Cestou na nové přístaviště musela plovoucí ubytovna projet plavební komorou na Štvanici.
Náklady na přestavbu lodi dosáhly 23 miliónů korun, z toho 15 miliónů zaplatilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Cestou na nové přístaviště musela plovoucí ubytovna projet plavební komorou na Štvanici. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Auta stále vpřed

Hvězdou českého vývozu zůstávají automobily a strojní zařízení. Oproti loňskému roku vzrostl jejich export o dvacet procent, což představuje nárůst hodnoty o 16,6 miliardy korun.

"Boom automobilového průmyslu a elektrotechniky jsou hlavní hybnou silou, která posunuje český zahraniční obchod k novým a novým rekordům," myslí si Petr Dufek.

Na druhou stranu ale vzrostl i dovoz tohoto zboží, a to o 14,5 miliardy korun. Velký růst zaznamenal i dovoz telekomunikačních zařízení.

V červenci statistikové zaznamenali i pokles dovozu minerálních paliv. V peněžním vyjádření za tím stál oslabující dolar. Ropy a zemního plynu se ale dovezlo méně i v naturálních jednotkách.

To je jeden z důvodů, proč se Česku zlepšila bilance vývozu a dovozu s Ruskem, které je tradičním producentem ropy a plynu.

"Sečteno a podtrženo, šňůra dobrých výsledků zahraničního obchodu pokračovala i v červenci a zvyšuje tak šanci na dosažení nového ročního rekordního přebytku, který odhadujeme na 70 miliard korun," uzavírá Dufek.

 

Právě se děje

Další zprávy