Obchod s pohonnými hmotami zpřísní, souhlasí vláda

ČTK ČTK
16. 1. 2013 17:20
Vzniku účelově založených společností má zabránit dvacetimilionová kauce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vláda ve středu podpořila poslanecký návrh zákona, který zpřísňuje podmínky pro obchod s pohonnými hmotami a snaží se zamezit daňovým únikům. Informoval o tom jeden z předkladatelů zákona poslanec Jiří Rusnok (LIDEM).

Norma například stanoví, že obchodníci budou muset pro získání licence složit kauci 20 milionů korun. Výši kauce ale kritizuje Společenství čerpacích stanic ČR, které ji označuje za likvidační pro kapitálově slabší podniky.

"Návrh reaguje na skutečnost, že stát na podvodech s pohonnými hmotami přichází o pět až osm miliard korun ročně," uvedl Rusnok.

"Cílem předloženého návrhu je předcházení daňovým únikům, a to krácení DPH při nákupu pohonných hmot. Společným znakem těchto deliktů je obchodování prostřednictvím účelově založených obchodních společností, které jsou v obchodech zapojeny pouhých několik měsíců či týdnů, a poté jsou nahrazeny jinými," doplnil.

Kauce dvacet milionů. Nebo jen deset?

Právě vzniku účelově založených společností má zabránit dvacetimilionová kauce. Ta bude sloužit jako trvalá jistina na případné daňové nedoplatky nebo pokuty. Obchodník o ni bude moci přijít, pokud se zúčastní daňového podvodu. Kauci podle návrhu nebude nutné skládat podle předlohy v hotovosti, ale bude moct být poskytnuta ve formě bankovní garance.

Společenství čerpacích stanic ČR uvítalo, že vláda vyslovila návrhu podporu, protože situace na trhu je už podle sdružení kritická. Kritizuje ale výši kauce.

"Přijetí kauce bude znamenat zánik mnoha malých a středních distributorů pohonných hmot. Půjde zejména o ty společnosti, které dosud nepodlehly nabídkám nelegálně prodávaného zboží, zachovaly si poctivý přístup a očekávaly, že stát zjedná na trhu pořádek," uvedl předseda sdružení Ivan Indráček.

Podle Indráčka při dvacetimilionové kauci budou muset menší provozovatelé odejít z trhu a přenechat své místo buď velkým společnostem, nebo firmám, které zbohatly na obchodování s nezdaněným zbožím. Za přijatelnou výši kauce označuje deset milionů korun.

Stejný názor k výši kauce zastává i Hospodářská komora, podle níž je dvacetimilionová kauce pro řadu prodejců likvidační. "Za Hospodářskou komoru ČR proto navrhuji, aby stanovení kauce bylo okolo deseti milionů korun z důvodu zachování rovnosti mezi malými a středními podnikateli a velkými firmami, které podnikají v této oblasti," uvedl prezident komory Petr Kužel.

Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání vlády řekl, že výše kauce se ještě může změnit při jednání o návrhu v Poslanecké sněmovně. "Určitě to není věc, která je tabu," řekl. "Určitě se bude jednat i o této konkrétní částce a já si dovedu představit, že bude nižší právě kvůli těm malým provozovatelům," doplnil.

Beztrestnost a bezdlužnost

Obchodníci podle navrženého zákona budou muset prokázat svou beztrestnost a bezdlužnost. Distribuce pohonných hmot bude podle předlohy koncesovaná živnost. Zápis obchodníka do registru distributorů už nebude automatický; celní úřad bude v řízení posuzovat, zda splnil zákonné podmínky. Úřad bude mít také pravomoc registraci zrušit.

Novelu představili koncem loňského roku ministři průmyslu a obchodu a financí Martin Kuba (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Aby mohla být projednána co nejrychleji, podala ji skupina poslanců ODS, TOP 09 a LIDEM.

 

Právě se děje

Další zprávy