Obchod českých firem s Čínou stále roste

ČTK, eko
5. 12. 2005 9:42
Praha - Česko láká obrovský čínský trh, Čína je však nejen obrovským odbytištěm, ale mění se i ve stále nepříjemnějšího konkurenta.
Foto: Profimédia

Ovládla nejen obchod s levným textilem a obuví či spotřebním elektronickým zbožím, ale postupně se prosazuje i v rozličných technologiích, z části okopírovaných. Pokrok ve vzájemných vztazích by měla přinést dvoudenní návštěva čínského premiéra Wen Ťiao-paa v ČR, která začíná ve čtvrtek.

Největším problémem česko-čínských hospodářských vztahů zůstává obrovský deficit ve vzájemném obchodě na české straně. Obrat česko-čínského vzájemného obchodu sice roste, ale český deficit se od roku 1994 jen prohlubuje. Loni ČR vyvezla do Číny zboží za necelých sedm miliard korun, zatímco z Číny putovalo do ČR zboží za necelých 91 miliard. Záporné saldo pro ČR se zvýšilo o více než 15 miliard korun oproti roku 2003. Z Číny směřovalo do ČR převážně spotřební zboží a strojírenské produkty, opačně proudí hlavně stroje a dopravní prostředky.

Vstupem ČR do EU vstoupily česko-čínské hospodářské vztahy do nové etapy. Pomohlo také začlenění Číny do Světové obchodní organizace (WTO) v prosinci 2001. Od vstupu do WTO měla Čína postupně snížit cla a zrušit dovozní kvóty a licence. Ale ještě čtyři roky po vstupu asijského obra do WTO podléhá dovoz výrobků do ČLR clům, tarifům a kvótám, licencím a neprůhledně udělovaným inspekčním osvědčením, chránících čínský trh před konkurencí.

Vzájemný obchod komplikuje i značná míra korupce, neprůhledná legislativa neodpovídající mezinárodním normám nebo nekonvertibilní měna. Palčivým problémem je i porušování patentů a licencí - s kopírováním svých výrobků má špatné zkušenosti řada českých výrobců. Výrobci minibiků Blata Blansko premiér Jiří Paroubek slíbil, že o problému chce jednat s čínským premiérem.

Český průmysl trápí levné dovozy z Číny. Textilní průmysl se dostal do nesnází, když od začátku letošního roku EU v celní politice liberalizovala vztahy s Čínou. Řada českých firem nemůže cenám z Asie konkurovat.

České firmy si stěžují také na vliv některých politických postojů - zvláště k otázce porušování lidských práv v Číně, Tibetu a Tchaj-wanu.

 

Právě se děje

Další zprávy