O2 arena změní majitele, soud schválil reorganizaci

ČTK ČTK
1. 10. 2012 14:53
Městský soud v Praze schválil reorganizační plán společnosti Bestsport
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Městský soud v Praze schválil reorganizační plán společnosti Bestsport, majitele pražské O2 areny. Plán na reorganizaci nedávno schválili také věřitelé.

Cílem reorganizace je očistit firmu od miliardových dluhů. Víceúčelovou halu mají současně ovládnout skupiny PPF a KKCG, hlavní věřitelé Bestsportu. O2 arena patří k nejmodernějším stánkům v Evropě s kapacitou až 18 tisíc míst.

Plán reorganizace počítá s tím, že halu ovládnou věřitelé Bestsportu, mezi nimiž dominují majitelé Sazky sázkové kanceláře PPF a KKCG. Podstatou reorganizace je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena.

V té se má navýšit základní jmění a akcie má dostat v první řadě zajištěný věřitel, tedy správce dluhopisů The Bank of New York Mellon, a poměrně k výši pohledávek také ostatní nezajištění věřitelé. Druhá nově vzniklá firma Bestsport Services má nést břemena původního podniku. I v ní mají získat nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

První návrh soud neschválil

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun, samotná stavba haly vyšla na sedm miliard korun. V úpadku je Bestsport od loňského května. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.

Pražský městský soud původně návrh reorganizace neschválil, protože byl údajně v rozporu s insolvenčním zákonem. Největší věřitelé firmy, skupiny PPF, KKCG i advokátní kancelář zastupující zajištěné držitele dluhopisů, se odvolali a Vrchní soud v Praze jim dal v červnu za pravdu. Reorganizační plán se v některých detailech změnil, v září ho odsouhlasila schůze věřitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy