O co všechno se pře ČKA a ČSOB?

aju
27. 7. 2007 9:50
Podívejte se, co se skrývá v balíku sporných pohledávek
Ve vestibulu České konsolidační agentury je umístěno odpočítavadlo dnů do konce úřadu.
Ve vestibulu České konsolidační agentury je umístěno odpočítavadlo dnů do konce úřadu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

O co se pře ČKA s ČSOB? O několik pohledávek z dob zkrachovalé Investiční a Poštovní banky v nominální hodnotě 5,4 miliardy korun.

Největší je pohledávka za společnosti PYRR za 1,6 miliardy. Tam soud rozhodl, že byl spáchán trestný čin tím, že se ji dlužník pokusil započíst proti falešným směnkám.

SOUVISLOSTI:

ČSOB vs stát: Horkých brambor může přibýt

Agentura ale tvrdí, že odstoupila i od smlouvy o převzetí pohledávky PYRR.

"Soud rozhodl, že směnky byly falešné, ale není zřejmé, zda jde o tytéž směnky, jimiž byla pohledávka započtena," vysvětluje Čáp.

To ČSOB odmítá a dožaduje se  - podobně jako u ostatních odstoupených smluv o "odstoupení na druhou"- tedy, aby agentura vzala odstoupení zpět.

Soud totiž v rozsudku, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici, pochybil jen v drobnosti. V notářském zápisu o vyrovnání pohledávky se hovoří o akceptovaných směnkách. V rozsudku, kterým je jednatel PYRR Viktor Malát shledán vinným z toho, že chtěl ČSOB podvést, se píše o avalovaných směnkách. Rozsudek se ale na notářský zápis odvolává.

Dalším velkým dluhem je například pohledávka za společností Petra v hodnotě jedné miliardy. ČKA ji chtěla vrátit bance, protože podle ní "možná" neexistuje, protože nebyla dosud proti dlužníkovi pravomocně určena. Vrchní soud v Praze ale nedávno pohledávku ČKA pravomocně přiznal.

Součástí sporného balíku jsou dluhy napojené na proslavenou Neméthovu pohledávku.

Zápočtem této pohledávky tak například měla zaniknout pohledávka v hodnotě asi dvou set milionů za firmou Spalovna průmyslových odpadů. Soud však pohledávku nedávno přiznal ČKA.

V ještě běžících sporech, které obě strany vyčíslují na více než miliardu korun, je schováno Neméthových pohrobků vícero.

 

 

Právě se děje

Další zprávy