O Amazon se přetahují kraje. Hašek nabízí jinou lokalitu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 19. 3. 2014 16:04
O Amazon se znovu přihlásila Ostrava. Jihomoravský hejtman zase nabízí za Brno krajské pozemky, které zatím nespecifikoval.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimédia

Praha - Jihomoravský kraj připraví a nabídne společnosti Amazon další prostor pro její zamýšlenou investici v Česku. Rozhodovat o ní bude kraj, nikoliv město Brno, protože nabízené pozemky budou krajské. Na tiskové konferenci to oznámil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

O jakou jde přesně lokalitu, neuvedl. Je ale přesvědčen, že pokud americká firma nabídku přijme, krajské zastupitelstvo ji schválí. Je ale přesvědčen, že pokud americká firma nabídku přijme, krajské zastupitelstvo ji schválí. Brněnští zastupitelé se v úterý již potřetí vyslovili proti.

"Beru to jako záchranou misi, na kterou se vydal Jihomoravský kraj, aby pomohl zachránit investici Amazonu v České republice jako takové a samozřejmě také v regionu jižní Moravy," uvedl Hašek, kterého na tiskovou konferenci doprovodil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Ostrava a další

Amazon k sobě chce nyní nalákat i město Ostrava, které nabízí pozemky v průmyslové zóně Mošnov na Novojičínsku. Primátor Ostravy Petr Kajnar (zvolen za ČSSD) dnes řekl, že by se v této souvislosti chtěl sejít se zástupci firmy.

"Město Ostrava již dříve nabídlo společnosti Amazon možnost umístit logistické centrum v průmyslové zóně Mošnov. O přítomnost Amazonu v regionu jsme měli zájem a ten stále trvá," uvedl Kajnar.

V průmyslové zóně je podle něj nyní volných asi 80 hektarů pozemků. "My tam máme dalších 40 hektarů smluvně zavázáno společností HB Reavis, která by dneska v krizi byla schopna se i vzdát těch 40 hektarů," uvedl Kajnar. Připomněl, že mošnovská zóna je víceméně kompletně připravena. Poslední stavbou je budované železniční napojení.

Otázkou podle něj zůstává, zda nabízené pozemky budou pro Amazon z hlediska logistiky výhodné. "To je na nich. Jsem řekněme neoficiálně v kontaktu s představiteli, čekám, až tady přijedou, případně jsem připraven s nimi jednat," řekl Kajnar.

Zájem dostat investici Amazonu do mošnovské průmyslové zóny nemá jen město Ostrava, ale i Moravskoslezský kraj.

"Ve chvíli, kdy brněnští zastupitelé zřejmě definitivně rozhodli o tom, že investici nechtějí, jsem neprodleně kontaktoval premiéra Bohuslava Sobotku. Ujistil jsem ho, že Mošnov je stále připraven a podmínky se nemění. Premiér slíbil, že prostřednictvím CzechInvestu bude mošnovská zóna okamžitě nabízena jako alternativa," řekl ČTK hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Další lokality, pak Amazonu nabízí státní agentura CzechInvest. "Jedná se například o lokality v Jihomoravském, Moravskoslezském, Plzeňském a Zlínském kraji. Nabídku Amazonu nyní připomeneme a jsme rovněž připraveni ji na základě požadavků investora dále rozšířit," uvedla Petra Menclová ze státní agentury, podle které nabídnuté lokality odpovídají kritériím, které Amazon zadal.

Amazon chce i Slovensko

O Amazon se přitom nepřetahují jen kraje mezi sebou, již dříve se k jednání s největším světovým e-shopem přihlásila také slovenská vláda.

Amazon plánoval, že sklad v Brně by byl zprovozněn v únoru či březnu příštího roku. Počítal s investicí zhruba 2,7 miliardy korun a s vytvořením 1500 pracovních míst. Sklad měl mít 95 tisíc metrů čtverečních. Brněnští zastupitelé však v úterý opět neschválili smlouvy s developerem CTP Invest a Ředitelstvím silnic a dálnic, které by stavbu logistického centra v Brně umožnily.

Naopak stavět by se mělo druhé logistické centrum Amazonu ve středočeské Dobrovízi, poté co naposledy středočeský kraj odmítl dvě odvolání proti stavbě. I v Dobrovízi má mít hala rozlohu 95 tisíc metrů čtverečních a práci v ní má najít 1500 lidí, v předvánoční špičce až dvojnásobek.

 

Právě se děje

Další zprávy