NWR smí prodat koksovny OKK, věřitelé souhlasí

ČTK ČTK
10. 10. 2013 10:41
Prodej OKK Koksoven Metalimexu oznámila firma na konci září, cena je 95 milionů eur
ilustrační foto (Důl Paskov)
ilustrační foto (Důl Paskov) | Foto: NWR

Praha - Věřitelé těžební společnosti New World Resources (NWR) dali souhlas s prodejem koksoven OKK firmě Metalimex. NWR oznámila, že věřitelé souhlasili s uvolněním zástav revolvingového úvěru, které zajišťovaly právě OKK Koksovny. Úvěr ve výši 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) nyní NWR nečerpá.

NWR oznámila prodej OKK Koksoven Metalimexu 27 září. Hodnota transakce je 95 milionů eur. Prodej ještě musí na valné hromadě schválit akcionáři NWR a musí s ním souhlasit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, těžební firma ale předpokládá, že se podaří obchod vypořádat do 13. prosince.

NWR koksovny prodává s cílem konsolidovat provoz společnosti a zaměřit se více na těžební činnost. Výtěžek z prodeje chce během 12 měsíců od dokončení transakce investovat do své hlavní činnosti. Firma se v posledních letech potýká s poklesem cen uhlí, kvůli kterému se propadla do ztráty.

OKK tvoří v rámci skupiny NWR samostatný segment, má nezávislé vedení, v koksovnách nyní pracuje 732 zaměstnanců. V současné době provozuje jediné zařízení v Ostravě - Koksovnu Svoboda. Koksovna provozuje čtyři koksárenské baterie.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

NWR měla v prvním pololetí ztrátu 395,7 milionu eur (10,2 miliardy korun). Na hospodářském výsledku se ale výrazně promítlo přecenění těžebních aktiv kvůli nízké ceně černého uhlí. Účetní hodnotu aktiv firma snížila o 307 milionů eur.

Kvůli konsolidaci chce NWR také ke konci roku 2014 zavřít černouhelný důl Paskov na Frýdecko-Místecku, kde zaměstnává na 3000 lidí. Náklady na těžbu uhlí v dole převyšují tržní ceny suroviny. K delšímu provozování dolu je společnost ochotná pouze v případě, že se stát nebo kraj bude na takzvané sociální těžbě finančně podílet. Roční provozní ztráta Paskova je podle NWR 1,5 miliardy korun. Plány na uzavření dolu vyvolaly v Moravskoslezském kraji protesty horníků.

Poznámka: Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která v nedávné době převzala firmu Centrum Holdings, vydavatele deníků Aktuálně.cz a Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy