NWR zavře Důl Paskov, bez státní pomoci už od roku 2015

ČTK ČTK
17. 9. 2013 21:30
Šéf OKD: Když dá stát několik miliard na "sociální těžbu", skončí důl v roce 2018.
Snímek z úterní demonstrace horníků OKD.
Snímek z úterní demonstrace horníků OKD. | Foto: ČTK

Ostrava - Pokud se bude český stát podílet na sociální těžbě, může Důl Paskov na Frýdecku-Místecku skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. ČTK to v úterý řekl Marek Síbrt, mluvčí společnosti OKD, jejímž prostřednictvím důl vlastní společnost New World Resources (NWR). Důl Paskov se rozhodla uzavřít, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný.

Předseda hornických odborů Jaromír Pytlík řekl, že zavření dolu je katastrofa, ale sociální těžba by mohla být východiskem. "Vyhlášení útlumu je zákonná cesta, jak získat dotace a vést tam sociální těžbu. Tři čtyři roky tam může být těžba a čas ukáže," řekl Pytlík. Kdyby přišli všichni lidé najednou o práci, region by podle něj takové množství dalších nezaměstnaných nepojal.

Proti úsporným opatřením v úterý v Ostravě demonstrovalo asi 2500 horníků. Protest nazvali Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. V jeho závěru organizátoři přečetli prohlášení vyzývající majitele OKD, aby ze svých minulých zisků zajistili normální chod firmy. Demonstranti nesli symbolickou rakev s nápisem NWR HROB OKD.

V Dole Paskov pracuje zhruba 3000 lidí, přičemž 2500 je vlastních zaměstnanců OKD a 500 pracuje pro dodavatelské firmy.

Síbrt uvedl, že pokud by firma uzavřela důl na konci roku 2014, většina zaměstnanců by tam v té době ještě pracovala. Několik set pracovníků by tam zůstalo ještě v první části roku 2015 a podíleli by se na technickém útlumu. "Společnost OKD je zároveň připravena zpracovat projekt prodloužení životnosti Dolu Paskov o několik let, pokud se stát bude chtít podílet na sociální těžbě v tomto ztrátovém dolu. Vzhledem k pravidlům EU by bylo možné útlum dolu takto prodloužit až do roku 2018," uvedl mluvčí.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala ČTK řekl, že podpora ze strany státu, která by oddálila zavření Dolu Paskov, je jedním z možných řešení. Hlavní je podle něj ale aktivita OKD. Vláda bude ve středu jednat mimo jiné i o situaci v Moravskoslezském kraji.

Síbrt uvedl, že někteří horníci by už od příštího měsíce mohli z Paskova přejít na jiné doly OKD. "V dalších týdnech dokončíme sociální program pro Důl Paskov a technický plán likvidace dolu. Ve spolupráci s odborovými organizacemi oslovíme pracovní kolektivy a budeme zjišťovat, kolik zaměstnanců bude ochotno přejít na naše karvinské doly," řekl.

Společnost NWR, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba poloviční podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

OKD zaměstnává zhruba 13 000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. O nové kolektivní smlouvě vyjednávají odboráři s vedením OKD už od loňského srpna, zatím se ale ke shodě neblíží.

Pozn. red.: Spolumajitel OKD Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, které nově patří i Centrum Holdings, vydavatel deníku Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy