Nový vládce Škody: Zaútočíme novinkami. Třeba miniFabii

Radek Pecák Radek Pecák
27. 10. 2010 20:09
Nastane doba, kdy se více Škodovek než v Česku bude dělat v zahraničí

Praha - Škodovka do budoucna určitě nevystačí se stávajícím počtem modelových řad, a to přesto, že jejím hlavním produktem bude i v příštích letech octavia. Na setkání s novináři to prohlásil předseda představenstva mladoboleslavské Škody Winfried Vahland.

"Už příští rok chceme získat nové zákazníky díky malému autu, které bude velikostí pod fabií a pak také rodinným vozem, které bude o něco menší než octavie," sdělil šéf Škody.

Podle něho se ale uvažuje i o dalších produktech. "Uvažujeme o novém sportovně užitkovém voze či velkoprostorovém voze," sdělil Vahland. Podle něho není nereálný předpoklad, že během příštích deseti let se počet modelových řad rozšíří na dvojnásobek. Tedy stejně jako má růst celkový objem výroby.

České závody nezaniknou a budou se rozvíjet

Do deseti let by podle představ Volkswagenu i Vahlanda měla Škoda ročně vyrábět půldruhého milionu aut. "Pokud uvážíme, že prodeje na evropském trhu porostou tempem jedno až dvě procento ročně a v Asii o deset procent, pak je zřejmé, že již v horizontu pěti až deseti let se bude dělat větší část z celosvětově prodaných škodovek mimo území ČR," řekl Vahland.

Dodal ale také, že bude prosazovat, aby výroba v tuzemských závodech nadále rostla a zvýší se i celkový počet zaměstnanců. "Produktivita práce se ale musí zvyšovat, takže to nebude ve výrobě, ale spíše v technickém vývoji či odbytu," uvedl šéf Škody.

Vahland rozhodně odmítl, že by Škoda byla v budoucnosti lacinou značkou. Na druhou stranu připustil, že Škodovka nemusí mít vždy špičkové technologie vyvinuté v koncernu VW jako první. "Škoda si vytvořila vlastní pozici v duchu hesla Simply clever a v tomto duchu musí pokračovat. "Doba, kdy Škoda byla levnějším Volkswagenem, je již minulostí," uzavřel Vahland. 

 

Právě se děje

Další zprávy