Nový šéf státních lesů: Zisk by měl jít stranou

Petr Havel (spolupracovník redakce)
11. 12. 2007 10:00
Lesy ČR mají ode dneška nového vládce Jiřího Nováka

Praha Státní podnik Lesy České republiky mají ode dneška zase nového šéfa. Generálním ředitelem byl jmenován Jiří Novák, dosavadní šéf Krkonošského národního parku. Deník Aktuálně.cz přináší exkluzivně první rozhovor s novým pánem českých lesů.

A: Co hodláte po svém nástupu do funkce ve státních lesích změnit?

Vše je součástí koncepce, kterou jsem předložil výběrové komisi. Za podstatnou především považuji skutečnost, že by LČR měly více než dosud naplňovat veřejně prospěšné funkce lesa a nesoustředit se především na hospodářskou činnost a hospodářský výsledek.

Určitou ztrátu zisku lze přitom nahradit možností čerpat dotace z evropských fondů, především prostřednictvím operačních programů životního prostředí a zemědělství.

Jiří Novák
Autor fotografie: Lesy ČR

Jiří Novák

  • narozen 13. 8. 1960
  • absolvent Vysoké školy zemědělské v Praze oborů lesní inženýrství a lesnická ekotechnika a Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy
  • do roku 1988 vedoucí lesní správy Horní Maršov, poté zaměstnanec LČR
  • od roku 1994 náměstek ředitele a od roku 2000 ředitel Správy Krkonošského národního parku
  • člen republikové rady České lesnické společnosti

A: Ve vaší koncepci operujete také principem decentralizace. V čem bude konkrétně spočívat?

Podle mne musí dojít k přenosu větších kompetencí na kraje, tedy k posílení pozice krajských inspektorátů LČR tak, aby jednotlivé regiony jasně věděly, kdo je jejich partnerem a kdo je tak v příslušném území odpovědný za praktický výkon lesních činností.

Rolí státního podniku by mělo zůstat pouze strategické plánování, vytváření koncepcí a vizí a péče o celkový hospodářský výsledek.

Na druhou stranu, i pokud dojde k decentralizaci až na krajské účetní jednotky, vždy by to měly být jen orgány, které jsou podřízeny vedení LČR.

A: Jak se stavíte k otázce privatizace státních lesů, kterou před časem otevřel ministr zemědělství Petr Gandalovič?

To není otázka pro mne, protože možnost privatizace by musel nejprve řešit zákon o státním lesním fondu a státním majetku, což je věc politického rozhodnutí a je relevantní až po ukončení období tříletých smluv v rámci posledního výběrového řízení na smluvní partnery LČR.

A: Vy sám ale jste nebo nejste pro nějakou postupnou, částečnou privatizaci LČR?

Já se domnívám, že částečnou privatizací je v mimo jiné budoucí výdej církevního majetku řádům a kongregacím, kromě toho probíhá již řadu let v rámci LČR arondační program, jehož cílem je zcelování lesních majetků, což je v podstatě drobná privatizace také.

A: Zmínil jste současná výběrová řízení, což je docela aktuální problém. Většinu výsledků výběrových řízení posuzuje v současné době Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a nelze tedy podepsat smlouvy na práce v lesích v příštím roce. Jak hodláte v této věci postupovat?

Musíme co nejdříve zjistit, do kdy bude antimonopolnímu úřadu posuzování státních zakázek trvat. Pokud by se mělo jednat o proces, který by zasáhl do období počátku příštího roku, využijeme možnost opcí, které mají LČR podepsány se současnými smluvními partnery do konce března příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy