Nový šéf HK: Ať si odboráři stávkují, ale ve svém volnu

Aleš Tůma
12. 7. 2008 18:45
Snížit daň na naftu? Nesystémové, říká Petr Kužel
Petr Kužel - prezident Hospodářské komory ČR.
Petr Kužel - prezident Hospodářské komory ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Petr Kužel sedí na mnoha židlích, kromě podnikání v několika firmách zvládá být i městským zastupitelem. A teď už přes měsíc vede největší sdružení firem v Česku: Hospodářskou komoru.

Aktuálně.cz poskytl rozhovor o tom, jak komora usnadňuje život podnikatelům, a kam by ji chtěl posunout. "Věříme, že se naučíme evropskou legislativu ovlivňovat stejně jako českou," říká k aktivitám komory v Bruselu.

A.cz: Jaké jsou vaše cíle na příští tři roky? Při nástupu do funkce jste říkal, že komora by měla být více slyšet...
Komora musí být nejen více slyšet, musí být také radikálnější a velmi pohotová, když se o něčem jedná. Soustředíme se i na to, aby bylo více slyšet regiony.

A.cz: Mluvil jste také o podpoře živnostníků - jak konkrétně chcete naplnit tento cíl?
Členskou základnu hospodářské komory tvoří velmi široké spektrum firem - od největších podniků v zemi až po nejmenšího živnostníka. Jejich obrat přesahuje dva biliony korun, zaměstnávají přes 60 procent práceschopného obyvatelstva. Podpora malých živnostníků je pro nás prioritní. Můj slogan je, že velký bez malého se neobejde, ale malý bez velkého neprorazí. S ministerstvem průmyslu jsme připravili novelu živnostenského zákona, která právě vstoupila v platnost a zjednodušuje a zlevňuje vstup do podnikání. Neustále vylepšujeme náš servis. Nesmíme zapomenout ani na rating pro malé a střední podnikatele.

A.cz: Když mluvíme o servisu, jsou v něm ještě nějaké mezery, které chcete zaplnit?
Jde o zlepšování stávajících služeb a samozřejmě nabídku služeb dalších. Komora je jedním z provozovatelů kontaktních míst CzechPOINT, která podnikateli pomáhají stále více v kontaktu se státní správou. Od 1. července už podnikatel nemusí chodit na živnostenský úřad, pod který "místně přísluší", ale může prostřednictvím CzechPOINTu komunikovat s živnostenským úřadem, který si vybere. Na těchto kontaktních místech vyřídí nejen základní věci spojené se startem podnikání, ale i změny, které v průběhu jeho podnikatelské činnosti nastanou. Od začátku července vydávají tato místa i výpisy z rejstříků trestů.

Profil
Autor fotografie: Hospodářská komora ČR

Profil

Petr Kužel (46)

  • prezident Hospodářské komory ČR
  • zároveň vede pražskou Hospodářskou komoru
  • vystudoval SPŠ dopravní, do roku 1992 pracoval v ČSAO a Pragoinvestu, poté začal podnikat
  • působí v několika firmách, mj. v oboru realit a stavební chemie
  • zastupitel hl. m. Prahy a Prahy 13 za ODS
  • člen dozorčí rady České pošty
  • je ženatý, má tři děti
  • záliby: myslivost, motorismus, potápění, lyžování

zdroj: komora.cz

Jednáme s Nečasem o snižování byrokracie

A.cz: Minulý týden byla stávka, máte nějaké signály, že se firmy budou domáhat náhrady škody na stávkujících?
Někteří naši členové podle dostupných informací zahájili správní řízení se svými neposednými odboráři. Říkám neposednými, protože se nechovají konstruktivně. Bylo by ideální, kdyby stávkovali ve svém volném čase... jenže to by asi ty, co chtějí stávkou něco říci, nebavilo. Jaký je význam stávky, respektive závěrečné informace, že se zapojilo 900 tisíc lidí a víc nic?

A.cz: Prosazujete snižování byrokracie, MPO přišlo se seznamem téměř 2200 různých informačních povinností. Už jsou tam nějaké konkrétní výsledky?
Například byl odstraněna povinnost hlásit živnostenskému úřadu tři dny předem, že podnikatel jede na veletrh. Ta loni vyhrála v soutěži o „absurditu roku". Teď se jedná o odbourávání statistických výkazů. Živnostenský zákoník zredukoval při vstupu do podnikání 12 registračních formulářů na jeden. Velkou část administrativní zátěže však představují požadavky jiných ministerstev než je ministerstvo průmyslu a obchodu. Domluvili jsme s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem, že budeme hledat kroky ke snižování zátěže podobně, jako jsme to udělali s ministerstvem průmyslu a obchodu.

Koruna sílí díky výkonu ekonomiky

A.cz: Dopravci si v poslední době stěžují na drahou naftu, chtějí nižší daně - podporujete takový krok?
Myslím, že by to bylo nesystémové řešení.

A.cz: Podobná otázka na posilování koruny: i tady se stále hlasitěji ozývá Asociace exportérů...
Já mam jiný názor než můj předchůdce, který říkal, že je potřeba rychle zavést euro. Ale Hospodářská komora ČR dlouhodobě podporuje zavedení eura v co nejkratší době. Co se týče posílení koruny jako takového, to je věc, která se děje také díky tomu, že hospodářství se daří.

A.cz: Zmiňovali jsme byrokracii - z EU údajně pochází polovina nových předpisů, jak se snažíte lobovat v Bruselu?
Hledáme odborníky, kteří se v problematice evropské legislativy dobře orientují. S jejich pomocí se chceme připravit na to, co z Bruselu bude přicházet. Aktuálně jsou to například ekologické daně. Věříme, že se naučíme evropskou legislativu ovlivňovat stejně jako českou.

Petr Kužel - prezident Hospodářské komory ČR.
Petr Kužel - prezident Hospodářské komory ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A.cz: Proč představuje ekologická legislativa problém?
Je třeba dosáhnout toho, aby podnikatel, který má vyrábět a být konkurenceschopný i mimo Evropu, nebyl zbytečně zatěžován. Snažíme se o tomto problému diskutovat i s MŽP, aby náš hlas byl slyšet i v EU.

A.cz: Komora se podílí na systému mimosoudního řešení sporů z reklamací, jak vypadají první výsledky?
Domníváme se, že jsme obstáli. Evidujeme přes 373 stížností, z toho asi 40 procent je již vyřešeno. V šedesáti procentech případů nejsou firmy součinné. Přesto je 40 procent vyřešených v takto krátkém čase je velký úspěch.

A.cz: Těch 60 procent jsou obchodníci, kteří nepřistoupí na mediaci, případně arbitráž?
Ano. Je to škoda.

A.cz: Působíte hned v několika firmách, jak stíháte být prezidentem komory a zároveň podnikat?
Ředitele v mých firmách jsem dostatečně motivoval a nastavil procesy tak, aby kontrolní systém byl pro mne dostatečně vypovídající.

A.cz: Jste zároveň pražským zastupitelem za ODS? Nesvazuje vám to jazyk? Někdo by to třeba označil za střet zájmů.
Když se podíváte na mé výroky k daním či reformám, jsou stejné v minulosti, dnes, budou stejné zítra. Když se mi něco nelíbí, je pro mě i pro komoru důležité říci, proč se mi to nelíbí, a jak bych to napravil. Jsem přesvědčen, že mě nic nesvazuje.

 

Právě se děje

Další zprávy