Nový rekord, benzin ještě nikdy nebyl tak drahý

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
23. 2. 2012 14:55
Litr benzinu stál ve středu v průměru 36,16 koruny
Vzít plnou, nebo nevzít? To je, oč tu běží. Ilustrační snímek.
Vzít plnou, nebo nevzít? To je, oč tu běží. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Benzin ještě nikdy nebyl tak drahý. Litr naturalu 95 se ve středu v Česku prodával za průměrných 36,16 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Na začátku roku 2012 se cena za litr benzinu pohybovala kolem 35 korun, již na konci ledna začala atakovat hranici 36 korun a po většinu února se držela zhruba o desetihaléř pod ní.

V úterý pak o dva haléře tuto hranici překonala a již ve středu se benzin prodával za průměrných 36,16 koruny.

Jde o nové maximum. Na alespoň 36 korunách cena benzinu uzavírala denní průměr pouze čtyřikrát v historii, shodou okolností šlo o 21. a 22. ledna i února 2012.

Před rokem se cena benzinu pohybovala kolem 33,30 koruny, v únoru 2010 pak ještě o tři koruny níže.

Nafta stojí sice ještě víc, litr byl ve středu za průměrných 36,63 koruny, u ní ale pamatujeme ještě vyšší cenu, i když ne o moc. Za 36,71 koruny se litr nafty průměrně prodával 21. ledna letošního roku.

Růst cen pohonných hmot se odvíjí od cen ropy, které rostou v souvislosti s politickým napětím a ekonomickým vývojem ve světě. Na zdražování v roce 2012 má vliv také růst spodní sazby DPH z 10 na 14 procent.

Cena severomořské ropy Brent denominovaná v eurech se ve čtvrtek krátce po poledni vyšplhala na rekordních 93,60 eura (asi 2356 Kč) za barel (asi 159 litrů).

Vzhůru ji tlačí hlavně obavy z narušení zásobování kvůli eskalaci sporu mezi Íránem a západními zeměmi. Vyšší cena Brentu, který je klíčový pro evropský trh, by podle agentury Reuters mohla vést k dalšímu snížení poptávky.

Zdražování bude pokračovat

A ropa by měla zdražovat i v následujících dnech. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka se o to postarají především dvě věci.

„Investoři se obávají, že situace kolem Iránu v nejbližších měsících vyústí ve vojenský konflikt. Komoditu dále podporuje i růst optimismu mezi investory. Pozitivní náladu na trzích vyvolaly poslední kroky centrálních bank a schválení druhého záchranného balíku pro Řecko.“

A kdy se ceny pohonných hmot mohou dostat na magickou úroveň 40 korun?

„Za předpokladu, že kurz koruny vůči dolaru zůstane na současné úrovni (19 CZK za USD) a nezmění se distribuční marže, tak by cena ropy Brent musela vyšplhat na 143 dolarů za barel,“ vypočítává Čermák.

 

Právě se děje

Další zprávy