Nový reklamní tahák: Drahá vejce dostanete zadarmo

Tomáš Fránek
28. 3. 2012 6:30
Prodejci využívají situace a nabízí k výrobkům vajíčka jako bonus
Foto: Reuters

BrnoDrahá vajíčka, jejichž cena se v Česku od začátku roku vyšplhala na dvojnásobek, využívají někteří obchodníci také jako nový marketingový nástroj při prodeji domácích spotřebičů nebo knih.

V Česku, kde cena vajec prudce vzrostla poté, co začala platit evropská směrnice zakazující chov slepic v menších klecích, se tak plato vajíček dá získat zdarma třeba při nákupu ledničky v části obchodů, které patří do sítě prodejců elektroniky KB Expert.

S podobným nápadem přišlo i knihkupectví v Přerově. To dává vajíčka k nákupu knih za více jak dvě stě korun. Podle majitele knihkupectví potrvá akce do Velikonoc. Podobně nabízí vajíčka také další knihkupectví v severomoravském Krnově, láká na ně také jedno z regionálních rádií na jihu Moravy.

Dárky za nákup zboží v prodejnách jsou v Česku poměrně běžné, takovou podporu prodeje volí velká část obchodníků. Vajíčka ale dosud v nabídce dárků nebyla.

"Při prodeji domácích spotřebičů není neobvyklé rozdávat jako dárek třeba nápoje, ale vajíčka jsou skutečně unikátní nápad, na který mohou lidé při dnešní situaci kolem této komodity slyšet," říká ekonom Roman Konečný ze společnosti Etis.

Drahá vajíčka už výrazně zvedla zisky soukromým farmářům a také drůbežárnám. Lidé totiž nakupují vejce z farem i slepice ve velkém. Lidé také shánějí vajíčka v cizině, kde jsou výrazně levnější než v Česku. Německé obchody už kvůli zájmu Čechů omezily nákupy.

Lidé chtějí, nemáme

Prudký růst cen vajíček a jejich skupování v obchodech vyhovuje také farmářům, kteří se zaměřili na bio vajíčka. Ty totiž nezdražují tak výrazně, takže ceny klasických a bio vajec se nyní téměř srovnaly.

"V bioprodejnách se dají koupit za cenu kolem osmi korun za kus. V internetových obchodech při objednávce většího počtu se může zákazník dostat i na cenu pod sedm korun za kus, tedy stejnou částku, jakou často zaplatí za vejce z klasického chovu. U ekologických chovatelů drůbeže přímo na farmě je pak cena za vejce ještě nižší," upřesňují zástupci Svazu ekologického zemědělství.

Zemědělci větší zájem lidí potvrzují. "Lidé se častěji poptávají, ale zatím můžeme realizovat jen předem nasmlouvané odběry," říká Jiří Beránek z Farmy Stránské z Moravskoslezského kraje.

Zatímco ve druhém týdnu letošního roku činila průměrná cena vajec v obchodech podle Českého statistického úřadu 2,74 koruny, do 11. týdne vzrostla na 5,11 koruny.

Obchodníci se přitom přou se zemědělci, kdo na růstu cen více vydělává. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Ministr zemědělství Petr Bendl vidí zneužití situace spíš na straně řetězců, ty to ale odmítají.

 

Právě se děje

Další zprávy