Nový pomocník objeví metanol i v uzavřené lahvi

ČTK ČTK
19. 2. 2013 19:01
Moravskoslezský kraj má přístroj, který usnadní kontrolu alkoholu

Ostrava - Moravskoslezská policie má k dispozici přístroj, který dokáže odhalit smrtící metanol i v uzavřených lahvích. Slibuje si od něj především urychlení kontrol.

Přístroj je mobilní a lze jej použít i při kontrolních akcích. V úterý to oznámil ředitel krajské policejní správy Tomáš Tuhý.

Takzvaný Rammanův spektrometr policie pořídila především v souvislosti s metanolovou kauzou, která si od podzimu vyžádala čtyři desítky lidských životů. Jen v Moravskoslezském kraji už zemřelo 23 lidí.

Mohly se ušetřit dva týdny

Při rozkrývání alkoholové mafie a hledání závadných výrobků moravskoslezští experti v kriminalistických laboratořích provedli více než 7500 rozborů zajištěných vzorků. Testování jim zabralo 46 dnů.

"S pomocí nového přístroje bychom vše zvládli už za 30 dnů. Navíc je tato technologie mnohem spolehlivější a nevyžaduje další kontrolní rozbory," komentuje Tuhý.

V souvislosti s kauzou z podzimu 2012 už policisté v Moravskoslezském kraji obvinili 39 osob, z toho šest žen.

Těchto 39 lidí si již vyslechlo obvinění z 53 zločinů. Celkem 15 obvinění padlo za porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží.

Osmnáct lidí je stíháno kvůli ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Ve výčtu se také objevuje podílnictví, nadržování a neoprávněné podnikání. Šest z nich spáchalo zločin úmyslně.

Třem ze stíhaných hrozí výjimečné tresty za úmyslné obecné ohrožení, šest je jich obviněno z obecného ohrožení z nedbalosti.

Dalších sedm desítek osob policie kvůli otravám stíhá v dalších regionech.

Metanolová aféra vypukla loni na začátku září. Kvůli otrávenému alkoholu bylo podle náměstka zlínského krajského policejního ředitele Jindřicha Kučery ke konci loňského roku potvrzeno už 39 úmrtí.

Poškozených, tedy lidí, kteří požili otrávený alkohol, je víc než 120.


 

Právě se děje

Další zprávy