Nový odhad: Růst HDP příští rok o polovinu zpomalí

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 10. 2011 13:01
Česká bankovní asociace čeká pro příští rok pomalejší růst než letos
Foto: Reuters

Praha - Namísto oživení čeká v příštím roce českou ekonomiku růst o 1,3 procenta, což je méně než letos. Vyplývá to z odhadu ekonomického růstu, který v úterý vydala Česká bankovní asociace (ČBA).

Za očekávaným zpomalením má stát jak současná dluhová krize v eurozóně, tak politická nejistota v Evropě i USA. Ta podle ČBA souvisí s neschopností dohodnout se, jak vyřešit zadluženost.

"Vývoj posledních měsíců přinesl zásadní změnu očekávání vývoje světové ekonomiky. Na místo pozvolného oživení z krize hrozí opět zpomalení globálního růstu či recese," uvádí zástupci asociace ve své zprávě.

Centrální banka je zatím optimističtější

Očekávané tempo růstu v příštím roce postupně snižují i Česká národní banka (ČNB) a Ministerstvo financí České republiky (MF ČR). Ještě na jaře tohoto roku tyto instituce odhadovaly nárůst o 3, respektive 5 procent.

Odhad ČBA je ale zatím nejméně optimistický.

ČNB podle své srpnové prognózy počítá s růstem o 2,2 procenta, MF ČR zveřejnilo v červenci odhad 2,5 procenta. Podobné číslo doposud očekávala i ČBA, jejíž minulá předpověď činila 2,6 procenta.

Zpomalení způsobí vnitřní i vnější faktory

Český trh sice podle ČBA působí stabilně, může jej ale ohrozit jeho vysoká provázanost s dalšími ekonomikami EU, především s Německem. Negativní vývoj v těchto zemích by se projevil i v Česku.

Pokles růstu lze vysvětlit i teorií politických cyklů. Podle té platí, že nepopulární opatření, mezi které patří reformy a různé škrty, provádí politici právě v první polovině svého volebního období.

Co tuzemské ekonomice naopak pomůže, bude pokračující nárůst investic a silná úroveň vývozu.

Vývoj pro rok 2013 má podle ČBA záviset na tom, zda se prognóza pro příští rok naplní a do jaké míry se podaří vyřešit současné problémy. Prozatím se předpokládá, že se česká ekonomika vrátí k růstu. Jeho tempo ale autoři prognózy označují za nejisté.
 

 

Právě se děje

Další zprávy