Nový majitel Čedoku chce koupit i ČSA

hsch
30. 1. 2008 17:05
Skupina Odien Group chce zprivatizovat České aerolinie
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Skupina Odien Group, která nově vlastní cestovní kancelář Čedok, chce koupit i České aerolinie. Deníku Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí skupiny Zdeňka Pražáková.

Na dotaz, zda se chce Odien Group účastnit privatizace ČSA, Pražáková uvedla: "Ano, tato informace je správná". Skupina je tak vůbec první firmou, která svůj záměr opravdu přiznala. Společnost se podle neoficiálních zpráv na privatizaci národních aerolinií velmi pečlivě připravuje.

Přesný termín, kdy by měla být privatizace Českých aerolinií zahájena, zatím není stanoven. Mělo by se tak stát nejpozději příští rok. Kalouskův resort však nevylučuje, že se prodej zahájí ještě letos.

Zájem má i Rusko

Česko-turecká firma není jedinou společností, která bude mít o ČSA zájem. O záměru nizozemských aerolinií KLM, které patří do holdingu Air France-KLM, informoval nizozemský list De Financiële Telegraf již loni na podzim. Podle listu vidí vedení KLM  v ČSA vhodnou akvizici. Vedení společnosti svůj záměr ale odmítlo komentovat.

 

Touhu po českém dopravci přiznala i ruská vláda.

"V následujících třech letech plánujeme účastnit se privatizace jak ČSA, tak (ruzyňského) letiště," citovala agentura Reuters ruského vicepremiéra Sergeje Naryškina. Vicepremiér ale neuvedl, která z ruských firem by se měla privatizace účastnit. V této souvislosti se však spekuluje o letecké společnosti Aeroflot.

Z tuzemských společností svůj zájem o České aerolinie nevyloučila ani investiční skupina Penta Investments. "Záleží ale na podmínkách privatizace," uvedla již dříve Jana Studničková, mluvčí Penty.

Hodnotu ČSA ovlivní hospodářské výsledky

Oslovení analytici tvrdí, že současná hodnota národního dopravce se pohybuje mezi 4,5 až pěti miliardami korun. "Uvidíme, jak dopadnou hospodářské výsledky za rok 2007. Ty mohou dosud odhadovanou hodnotu výrazně ovlivnit," říká Jan Procházka, analytik společnosti Cyrrus.

Foto: Josef Poneš
Čtěte více:
Nová hranice luxusu o dovolené? 10 tisíc eur za týden

"Odien v privatizaci ČSA určitě šance má. O vítězi v závěru rozhodne cena," uvádí Procházka.

Odien Group je silnou finanční skupinou s tureckým a americkým kapitálem. Firma se například nedávno ucházela o nákup majoritního balíku akcií letiště Pardubice.

Přednedávnem pak za 98 procent akcií cestovní kanceláře Čedok zaplatil Odien údajně 80 milionů dolarů. V rozhovoru pro  vydání tureckého deníku Hurriyet to uvedl Sadettin Saran, výkonný ředitel Saran Holding. Ten je majetkově propojen s Odien Group.

 

Právě se děje

Další zprávy