Novou ústavu ekonoma Kohouta podporují Bárta s Okamurou

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 2. 2013 12:10
Vstup do politiky neplánuji, tvrdí populární ekonom a člen NERV Pavel Kohout

Praha - Návrh na změnu ústavy, kterou ve své knize Úsvit prosazuje populární ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Pavel Kohout, získal první zastánce z řad politiků.

Kohoutovy ekonomicko-politické vize zaujaly Víta Bártu, nyní už i formálního šéfa Věcí veřejných, nebo senátora Tomia Okamuru. A také třeba Andreje Babiše či Petra Macha. Tato čtveřice reagovala podle Kohouta na jeho knihu nejvíce nadšeně.

Přes oboustranné sympatie ale Kohout trvá na tom, že vstup do politiky neplánuje. "Na to je mi práce v Partners příliš drahá," říká ekonom, který patřil k zakladatelům této finančně-poradenské společnosti.

Přijetí nové ústavy je podle Kohouta jedinou cestou, jak vrátit českou ekonomiku na zdravé základy. Kohoutem navrhovaná nová ústava má Česku přinést potřebnou stabilitu.

"Rok co rok se mění pravidla. Proč? Protože dlouho jsme neměli stabilní vládu a stabilní Parlament. Náš systém vede ke vzniku nestabilních koalic a politických handlů. To je semeniště korupce a potenciál pro nestabilitu," řekl při podzimním uvedení své knihy.

Právě stabilní politický systém, zastavení plýtvání i korupce považuje Kohout za nejlepší prorůstové opatření. Navrhuje posílit moc Senátu, sloučit funkci prezidenta a předsedy vlády. Usiluje o to, aby každý politik reprezentoval pouze sebe a ne stranu.

Nečetl jsem, ale naprosto souhlasím

Z parlamentních stran vyjadřují sympatie Kohoutovi Věci veřejné, respektive jejich předseda Vít Bárta. Kniha Úsvit se podle něj stala inspirací pro nový program jeho strany.

Bártovi se líbí hlavně názor, že podstatná část problémů dnešní politiky - včetně korupce - pramení z českého ústavního systému. Kohouta si podle svých slov oblíbil během své první účasti na NERVu. "Velmi mě zaujal jeho plán očištění ministerstva dopravy od kmotrů. Diskutovali jsme spolu také parametry důchodové reformy," vzpomíná Bárta.

Zájem o populárního ekonoma má i Strana svobodných občanů. Na její pozvání vystoupí Kohout na dubnové konferenci strany na téma ústavních změn. "S jeho návrhy souhlasím především v požadavku na omezení výdajů, zdanění a zadlužování," říká předseda strany Petr Mach s tím, že sám zformuloval něco podobného jako Kohout.

Z plánů na novou ústavu

Kohout v knize Úsvit navrhuje, aby se v každém z 81 obvodů volil pouze jeden zástupce. Poslanecká imunita by se měla podstatně omezit, v krajním případě by mělo být možné zákonodárce odvolat.

Dále chce Kohout zakázat kumulace veřejných funkcí. "Každý poslanec, senátor, starosta nebo ministr by mohl vykonávat jen jedinou," myslí si ekonom.

A čerstvý senátor Tomio Okamura? Kohoutovu knihu zatím sice nečetl, ale podle svých slov se už s jejím obsahem seznámil a naprosto se s nimi shoduje. Změna ústavy je podle něj "přesně to řešení, které tu mělo být už dávno".

Kohouta si podle svých slov už léta váží jako skvělého ekonoma se zdravým selským rozumem, stejně jako například Aleše Michla nebo Tomáše Sedláčka. "Jsem z nich nadšený. Jako prezident bych do ministerských funkcí jmenoval nikoli zasloužilé stranické nedouky a amatéry, ale právě takové osobnosti," uvádí Okamura.

Otloukánek a pilot věčně rolujícího letadla

Náklonnost mezi ekonomem a politiky je podle všeho vzájemná. Kohoutovi přitom nevadí, že jednotlivé politiky z jeho "fanklubu" neberou větší strany či média mnohdy příliš vážně.

"Každého, kdo je mým čtenářem, beru bez apriorních soudů. Nechci vytvářet předsudky v zemi, kde je jich víc než dost," vysvětluje ekonom.

"Když si nezaujatě poslechnete Okamuru, je to většinou docela rozumné," domnívá se Kohout.

Bárta je podle něj „takový otloukánek". A v případě strany ANO 2011 je jen nutné "překonat stigma Babiše".

O Machovi pak Kohout říká, že „je to kámoš, se kterým se zná dlouho". Jeho stranu však označil za "letadlo, které roluje na startovací ploše a pořád se ne a ne odlepit od země".

Oproti tomu velké strany si od Úsvitu drží odstup. "Že by si mne pozval Bohuslav Sobotka, poplácal mne po zádech a řekl, výborně, jdeme do toho, ani nešlo čekat," komentuje Kohout. Knihu zatím nečetl ani místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

To se podle něj nestalo ani v případě vládních stran ODS a TOP 09. "Dostal jsem pouze pozvánku od jednoho oblastního sdružení ODS, kde byla výborná atmosféra," tvrdí ekonom.

Politika je jen hobby

Kohout zdůrazňuje, že sám se v politice rozhodně nehodlá začít angažovat. "Neživí mě to - politika je hobby, které dělám z větší části během volna," zdůrazňuje. Dodává, že většinu času tráví stále svou prací v Partners.

Znamená to tedy, že jeho politická aktivita končí sepsáním návodu, jak by vše mělo fungovat? Nebo se teď bude snažit své nápady nějak aktivněji prosadit?

Kohout odpovídá, že teď pravidelně publikuje na své webu politické komentáře a čeká na odezvy - jak na články, tak na knihu. "Pak se snažím přizpůsobit svůj pracovní rozvrh," doplňuje.

Knihu podle svých slov přitom pojal jako experiment. "Co se stane, když do koncentrovaného roztoku naštvanosti hodím nějaké kondenzační jádro?" přemýšlí Kohout a nevzdává se naděje, že mu jednou jeho sen o změně vyjde: "Možná je tu hodně lidí, kteří mají poptávku po novém hnutí, ale zatím o ní neví," doufá.

 

Právě se děje

Další zprávy