Novinka v Česku: Pojištění proti propršené dovolené

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 7. 2011 11:07
Češi, kteří jedou na dovolenou k moři, se nově mohou pojistit proti větru a mrakům
Na pláži
Na pláži | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Proti deštivé dovolené se mohou Češi nově pojistit. Nový produkt nabízí cestovní agentura Invia.cz.

„Pojištění klidné dovolené" lze využít, pokud klienti jedou na turistický zájezd do Španělska, Řecka, Chorvatska, Turecka a dalších populárních letních destinací v jižní Evropě, severní Africe nebo na Blízkém východě.

Produkt stojí 200 Kč a probíhá ve spolupráci s pojišťovnou AXA Assistance.

Vzhledem k tomu, že samotná Invia.cz je pouze agentura, která prodává zájezdy více než 300 cestovních kanceláří, včetně Fischer, Čedok nebo Eso Travel, vztahuje se pojištění na všechny tyto společnosti - pokud si klient koupí jejich zájezd přes Invia.cz.

Pojištění se týká i zamračené oblohy

V případě, že bude počasí špatné déle než polovinu dovolené, získá pojištěný zákazník poukaz v hodnotě 2 500 Kč, který lze použít na nákup nového zájezdu.

Na pojistné plnění mají klienti nárok nejen v případě deště, ale i tehdy, pokud bude počasí oblačné nebo zatažené.

Aby se mohli pojistit, musí na dovolené strávit nejméně sedm a nejvíce patnáct dní v období od 1. června do 30. září. Klient se také musí nacházet v pásmu do 2 km od Středozemního nebo Rudého moře a v nadmořské výšce do 300 m nad mořem.

Pojištění se vztahuje pouze na události, které vznikly působením hydrometerologických vlivů. V případě, že se počasí pokazí kvůli vulkanické činnosti, ohni nebo zvýšené prašnosti, mají tedy zákazníci smůlu.

Klienti, kteří chtějí dostat odškodnění, musí vyplnit formulář, kde uvedou základní popis počasí.

Že by mohli toto pojištění zneužít, se vedení cestovní kanceláře neobává. „Spolupracujeme s renomovanými meteorologickými službami. Díky tomu máme neustálý přehled o počasí ve sledovaných oblastech," komentuje marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma.

Pojištění proti nepřízni počasí nabízí Invia jako první agentura ve střední Evropě.

Samotné cestovní kanceláře v ČR o prodeji tohoto produktu neuvažují. „Pro nás by to bylo naprosto bezpředmětné. Pravděpodobnost, že by v našich hlavních destinacích pršelo, je minimální," říká mluvčí společnosti Fischer Dan Plovajko.

Na západě se o novinku nejedná, pojištění proti mrakům a dešti uzavírají například zákazníci ve Francii, USA nebo Velké Británii. Britská agentura Essential Travel dokonce nabízí pojištění pro zimní pobyty, mimo jiné pro případ, že v lyžařském středisku nebude sníh.

 

Právě se děje

Další zprávy