Novela Ústavy má NKÚ dovolit šťáry ve státních firmách

Karel Toman
7. 12. 2011 17:55
S návrhem přišli poslanci TOP09 a VV, pro je i ČSSD. Koaliční ODS je však proti
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Veřejnost by měla získat daleko větší přehled o stamiliardovém účetnictví státních firem jako je ČEZ, do kterých dnes vidí jen jejich manažeři a politici dosazení na placená místa v jejich dozorčích radách.

Počítá s tím pozměňovací návrh novely Ústavy a zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ) z pera poslanců Stanislava Polčáka (TOP 09) a Jany Suché (VV), který poslanecké sněmovně ve čtvrtek doporučil její Ústavně právní výbor.

Původně měl vládní návrh novely rozšířit pravomoci NKÚ jen na obce. Podle pozměňovacího návrhu Polčáka a Suché by měl mít ale nově možnost posílat kontroly i do státních firem, jako jsou ČEPRO, ČEPS, Letiště Praha, České aerolinie, Lesy ČR, Budvar nebo Česká pošta

NERV je pro, ODS proti

Podle Ekologického právního servisu, který se ve věci angažuje, byla pravomoc NKÚ rozšířená i na státní firmy součástí koaliční dohody, z programového prohlášení vlády ale později vypadla. Proti jsou podle EPS hlavně poslanci ODS.

"Připadá nám to pikantní v době, kdy ministr zahraničí v médiích otevřeně mluví o tom, že ČEZ tajně platí politiky," řekl Aktuálně.cz Martin Fadrný z Ekologického právního servisu.

Jde přitom o opravdu velké peníze. Jen 13 státních společností mělo v roce 2010 obrat kolem 300 miliard korun, což je částka odpovídající bezmála jedné třetině státního rozpočtu. Po kontrolách od NKÚ ve státních firmách proto volají i vládní ekonomičtí experti. 

"Nová pravomoc NKÚ kontrolovat tyto společnosti je více než nutnost," stojí mezi 12 protikorupčními doporučeními Národní ekonomické rady vlády (NERV) z června 2011.

"U velkých investic těchto firem by měl NKÚ kontrolovat, zda si ministerstva vyžádala podklady, dokumenty, nechala si zpracovat alternativní možnosti, oponentské posudky atd.," řekl člen NERVu a premiérův poradce Jan Pavel na květnovém semináři, který EPS k tématu pořádal.

NKÚ: Kontroly zvládneme

Foto: Ludvík Hradilek

"Pokud se někdo bojí arbitráží minoritních akcionářů, měl by jmenovat příklad země, ve které k něčemu takovému došlo. Kontrola těchto firem ze strany NKÚ je přece běžná v řadě zemí EU," dodal.

S tím souhlasí i experti z Ekologického právního servisu. "Není pravda, že by kontrola NKÚ krátila práva minoritních akcionářů ve firmách, kde stát nemá 100%," tvrdí EPS o firmách, jako je například ČEZ, kde má stát kolem 70 % akcií a zbytek drží soukromí majitelé. Podle EPS totiž zprávy NKÚ zachovávají obchodní tajemství.

Úspory  tak může přinést už jen samotná možnost, že NKÚ kontrolu do firmy pošle. "Český organizovaný zločin nejvyšší úrovně … profituje zejména systematickým obohacováním se na veřejných rozpočtech a firmách se státní majetkovou účastí," připomněl EPS citát z poslední zprávy BIS.

Předseda NKÚ František Dohnal na rozpravě k návrhu ve čtvrtek řekl, že úřad kontroly státních firem kapacitně zvládne.

Důležitý milník boje proti korupci

Návrh jde do druhého čtení na schůzi parlamentu, která začíná 6. prosince. Novela ústavy musí být schválena dvoutřetinovou většinou. Kromě TOP09 a VV, vyslovil návrhu podporu i šéf imunitního a mandátového výboru Jeroným Tejc z ČSSD.

O šancích novely na schválení ale Fadrský z EPS zatím nechtěl spekulovat.

"Pokud koalice a vůbec všechny strany, včetně opozičních, myslí boj proti korupci vážně, měly by právě otevření státních firem kontrolám ze strany NKÚ dát zelenou," řekl pouze.

 

Právě se děje

Další zprávy