Nové velkoobchody kradou půdu i stromy

Jiří Hloušek, Tomáš Fránek
22. 11. 2007 13:18
Hyper a supermarkety snižují cenu kvalitní zemědělské půdy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brno -  Lidé ve Skutči u Chrudimi bojují proti tomu, aby diskontní obchod nevyrostl na místě, kde je potřeba kvůli tomu vykácet stromy. Ekologům se zase nelíbí, že rozšířené prostory obřího obchodního centra Olympia u Brna budou stát na kvalitní zemědělské půdě.

Obě zprávy mají jedno společné - obchody v Česku zabírají stále více místa - a to i tam, kde to poškozuje přírodu nebo zabírá kvalitní zemědělskou půdu.

Je to zločin

To kritizují i odborníci. "Zábor kvalitní zemědělské půdy považuji za závažný problém, ne-li zločin. V minulém režimu stál hektar kvalitní půdy jižně od Brna milion, dnes 100 tisíc korun," říká František Toman, vedoucí Ústavu aplikované a krajinné ekologie Mendelovy univerzity v Brně.

Na kvalitní zemědělské půdě v okolí Brna vyrostla většina velkých obchodních domů. "Životnost těchto staveb je desítky let, avšak doby rekultivace půdy nedohlédneme a díky nákladům je nemožná," dodal .

Z údajů brněnského magistrátu vyplývá, že osmdesát procent nově zřízených obchodů bylo v Brně a okolí postaveno na zelené louce.

A jako jeden z cílů, jak regulovat obchody, bylo podle magistrátu právě to, že se má pečlivě vážit další stavba nových obchodů na zelené louce.

"Obchod musí jít za zákazníkem, nikoliv zákazník za obchodem,"  uvedli ve materiálu o rozvoji obchodní sítě v Brně odborníci z útvaru hlavního architekta.

Kde je ochrana?

I přes tato varování úřady povolují stavbu nebo rozšíření dalších obchodů; jako poslední dostalo souhlas Jihomoravského kraje s expanzí druhé největší centrum v zemi, Olympia.

Postup především zástupců měst v případě povolování staveb na kvalitní zemědělské půdě kritizoval i veřejných ochránce práv Otakar Motejl.

"Se znepokojením sledujeme často benevolentní přístup úřadů veřejné správy k ochraně volné krajiny, především zemědělské půdy, v okolí velkých měst. Je zřetelné, že ochrana půdy a krajiny je odsunuta na druhou kolej," uvedl .

Že firmy provozující obchodní domy preferují stavbu na zelené louce, potvrzují i developeři, kteří vhodné pozemky vyhledávají.

"Prioritou je dostatek prostoru na stavbu parkoviště a dobrá dopravní dostupnost. Do rekonstrukcí starších budov se firmám nechce," řekl na dotaz Aktuálně.cz jeden z developerů.

Zmizí desítky stromů?

A když se firmy rozhodnout postavit svoje obchody přímo ve městech, často se kvůli tomu musí kácet stromy.

To je příklad Skutče na Pardubicku, kde obchodu jich má ustoupit padesát. Tamní kácení stromů pro stavbu diskontu Plus zastavil soud. Krajský úřad nyní navíc zrušil na stavbu územní rozhodnutí.

"Domníváme se, že nejlepším řešením by bylo nabídnout firmě pro stavbu jinou vhodnější lokalitu," uvedla předsedkyně Občanského sdružení Za zelenou Skuteč Miroslava Filipi.

Dvě desítky stromů by padly také v případě, že by se stavěl supermarket v Brně-Žabovřeskách. 

 

Právě se děje

Další zprávy