Nové Město a Frýdek-Místek. Tam i tam smí dělat Primky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 3. 2011 12:28
To, že konkureční firma dává do svých hodinek importované součástky, je podle soudu přípustné
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Žádné rozuzlení nemá spor dvou firem, které v Česku vyrábějí hodinky s označením Prim. Nejvyšší soud odmítl dovolání firmy Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, která požadovala, aby soud zakázal konkurenční firmě MPM-Quality z Frýdku-Místku spornou značku používat.

Informace o zamítnutí dovolání je zveřejněno v databázi rozhodnutí soudu. Značka Prim je i nadále předmětem sporů před Úřadem průmyslového vlastnictví i soudy.

"Přiznám se, že o rozhodnutí Nejvyššího soudu v tuto chvíli nemám žádné informace, ale ve sporu budeme určitě dále pokračovat," řekl agentuře ČTK generální ředitel firmy Elton hodinářská Jiří Helikar. Podle něj společnost rozhodne o dalších krocích, až se seznámí se zdůvodněním rozhodnutí soudu.

Součástky z ciziny jsou přípustné

V nyní projednávaném sporu Vrchní soud v Olomouci v roce 2008 rozhodl, že se MPM-Quality nedopouští nekalé soutěže, když značkou Prim, tradičně spojenou s českou hodinářskou produkcí, označuje také výrobky se součástkami importovanými z ciziny. Podle Elton hodinářské tím mate spotřebitele.

Vrchní soud ale rozhodl, že obě společnosti mohou své výrobky označovat slovem Prim, byť každá z jiného právního titulu. Elton hodinářská proti tomu podala dovolání.

Nejvyšší soud ale rozsudky nižších instancí potvrdil. "Žalovaná (MPM-Quality), která je vlastníkem ochranné známky Prim, tuto ochrannou známku neužívá v rozporu s dobrými mravy soutěže, ani svým jednáním nemůže přivodit žalobkyni (Elton hodinářská) jako soutěžiteli újmu," stojí v lednovém rozhodnutí.¨

Frýdeko-místecká firma má známku Prim deset let

Vrchní soud v Olomouci a před ním i Krajský soud v Ostravě rozhodly, že ochranná známka neslouží k ochraně výrobků z hlediska země jejich původu. Soudy poukázaly na to, že pro průměrné zákazníky je v době globalizace obvyklé, že výrobky se známými ochrannými známkami nebývají kompletně vyráběné v zemi, z níž známka pochází.

Frýdecko-místecká MPM-Quality ochrannou známku Prim vlastní od roku 2001, kdy ji koupila od tehdejší Chronotechny Šternberk. "Naše modely 'Primek' jsou navrhovány, kompletovány a testovány v České republice," uvádí firma na svých  internetových stránkách.

Společnost Elton hodinářská navazuje na výrobu hodinek, která se v Novém Městě nad Metují datuje od roku 1949. Jejich značení Prim převzala firma od svých právních předchůdců. Užívá také evropskou ochrannou zámku Manufacture PRIM 1949.

 

Právě se děje

Další zprávy