Nové lázně čelí protestům, firma couvá

Tomáš Fránek
11. 4. 2007 23:00
Ekologové se bouří proti projektu v Beskydech
Lázně pozmění ráz vesnic v Beskydech.
Lázně pozmění ráz vesnic v Beskydech. | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Výstavba hotelu pro čtyři sta návštěvníků s kongresovým centrem, lázeňskou zónou a stovkami parkovacích míst v obci Ostravice na dohled nejvyššího vrcholu Beskyd Lysé hory se nelíbí ekologům.

A samotná developerská firma Ostravice Hotel již od části velkolepého projektu ustoupila.

V Ostravici, jejíž 29hektarový katastr pokrývají z více než poloviny lesy a obec je od Ostravy vzdálena asi třicet kilometrů, se původně kromě hotelu a lázeňské zóny měly současně stavět nové byty a apartmány a také úplně nové centrum obce.

Část projektů ale zatím developerská firma zastavila a ukončila posuzování jejich vlivu na životní prostředí.

Obavy ekologů stále přetrvávají. A to především z toho, že celý areál výrazně změní krajinný ráz oblasti, výrazně zhorší dopravní situaci v podbeskydské obci a přinese hluk a emise. Naopak vedení obce projekt podporuje.

Krajina, doprava, odpady

Na možné ohrožení krajinného rázu kromě ekologů ze sdružení Beskydčan a některých obyvatel obce upozorňují také odborníci ze správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy, České inspekce životního prostředí i moravskoslezského krajského úřadu.

"Upozorňujeme, že je nutné zabývat se jak vlivem narůstající dopravy, která zatěžuje lokalitu emisemi, tak hlukem a zvyšujícími se dopravními riziky na hlavní komunikaci v lokalitě," uvedla ve svém vyjádření Česká inspekce životního prostředí.

Ekologové z občanského sdružení Beskydčan poslali sedm námitek proti projektu s tím, že by měla být posouzena i nulová varianta. Tedy případ, že by se areál vůbec nestavěl.

Krajský úřad v Ostravě už proto kvůli námitkám stanovil celkem jedenáct podmínek, které musí investor nechat zpracovat v dokumentech potřebných pro posouzení vlivu projektu na životní prostředí. A to včetně vlivu na krajinu nebo z hlediska dopravní situace. 

Výstavba hotelu a lázeňské zóny v Ostravici je za poslední dobu dalším velkým projektem, který vyvolává obavy z toho, že výrazně změní krajinu pod horami.

Podobné námitky se objevily také při posuzování investice korejské automobilky Hyundai v Nošovicích. Tam korejská firma nakonec přistoupila na některé požadavky ekologů na vzhled své továrny. Jak ale nakonec bude celý areál vypadat, zatím není jasné.

Developerský boom

Sever Moravy nyní zažívá developerský boom. V Ostravě investují velké developorské firmy, jako jsou CTP Invest, Red Group, Multi Development nebo Orco.

Developery také stále láká Čeladná, místo, které se za deset let ze střediskové vesnice změnilo na vyhledávané centrum s novým náměstím, vilami, golfovým hřištěm, lázeňským parkem.

Mezi sezonními obyvateli Čeladné, která je od Ostravy vzdálena stejně jako Ostravice, jsou například hokejisté Roman Čechmánek a Petr Čajánek, ale také lidé ze Sardinie nebo ze Skotska.

V Čeladné se ceny nových bytů za loňský rok zvýšily o více než 20 procent na 30 tisíc korun za metr čtvereční. Cena bytů v této obci je tak už srovnatelná s některými čtvrtěmi v Praze.

Investory hledají i další podbeskydské obce a města. Frenštát pod Radhoštěm tak připravil projekt víceúčelového areálu Eurosport park - komplexu, který funkčně a architektonicky doplní již existující aquapark a autokemp.

 

Právě se děje

Další zprávy