Nová Zelená úsporám: Na zateplení půjde 1,4 miliardy

ČTK ČTK
20. 2. 2013 14:05
Pokračování programu, s kterým kdysi přišli Zelení, má vytvořit 70 tisíc míst
Zateplování domu, ilustrační foto.
Zateplování domu, ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

Praha - V programu Nová zelená úsporám proplatí stát majitelům rodinných domů zpočátku asi 1,4 miliardy korun na zateplení. Vyplývá to z věcného záměru programu, který ve středu schválila vláda. Do programu zařadí práce započaté od 1. ledna letošního roku. Žádosti o dotaci na rekonstrukci domu budou občané moci podávat od srpna.

Vláda si od dotačního programu slibuje vytvoření více než 70 000 pracovních míst, podporu úspornějšího bydlení a zvýšení jeho kultury.

Program, který potrvá od letoška do roku 2020, chce kabinet financovat penězi získanými z dražby emisních povolenek. Za ně by stát měl podle odhadu ministerstva životního prostředí utržit 14 až 26,8 miliardy korun. Dalších deset miliard získá od Evropské unie, hledá prý i alternativní zdroje.

Přednost dostanou komplexní úpravy

Obsahový dokument k programu, do něhož bude možné posílat žádosti pouze elektronicky, chce ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) předložit někdy na konci března nebo začátkem dubna. Letošní výzva se má týkat pouze rekonstrukcí rodinných domů, při nichž chce ministerstvo upřednostňovat komplexní úpravy objektů vedoucí k úspoře energie. V následujících letech pak budou vypsány další výzvy.

Podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS) je zateplení domů lepším stimulem pro ekonomiku než masivní podpora fotovoltaiky. Dotace podle něj budou přínosem především pro malé a střední firmy, ale též stimulem pro služby, dopravu a výrobu navázanou na stavebnictví. Premiér také očekává, že program kromě rekonstrukcí podpoří výstavbu nových ekologičtějších sídel, jako jsou energeticky pasivní domy.

Jeden milion podpory z programu má za vymezených podmínek vytvořit 2,7 pracovního místa, tedy celkem 75 600 pracovních míst. Jedna koruna státní podpory z nového programu přinese podle ministerstva životního prostředí do státního rozpočtu dodatečných 96 haléřů, což má být celkově přes 26 miliard korun.

70 procent půjde na rodinné domy

Finanční podpora programu bude směřovat hlavně k majitelům rodinných domů, veřejné budovy budou představovat 30 procent z podpořených rekonstrukcí. Na novou výstavbu půjde jedna pětina prostředků. Výše podpory v programu bude podle návrhu ministerstva záviset na podílu uspořené energie. Vlastníci rodinných domů nebudou moci čerpat podporu z jiných dotačních programů.

Krok vlády přivítalo Hnutí Duha, podle něhož program přinese oživení ekonomiky, pročištění smogu, nižší účty za vytápění a menší závislost na plynu z Ruska.

Program nahrazuje Zelenou úsporám, kterou spustilo ministerstvo na jaře 2009. Byla určena zejména na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech.

 

Právě se děje

Další zprávy