Nová vize: ČEZ chce posílit na trhu s teplem a plynem

Karel Toman
9. 11. 2010 13:05
Energetická společnost v úterý naznačila, nač se zaměří na domácím trhu
Foto: Archiv jaderné elektrárny Temelín

Praha - Energetická společnost ČEZ plánuje obnovu tří hnědouhelných elektráren a stavbu jedné paroplynové. Zaměřit se chce také na dodávky tepla ze svých stávajících elektráren a na zvýšení svého podílu na trhu s dodávkami plynu.

Kromě toho dál pokračuje v soutěži o dostavbu Temelína a prověřuje možnost stavby jaderných bloků v Dukovanech.

V kostce takový je plán energetické skupiny pro domácí trh poté, co dnes na tiskové konferenci ve strategii Nová vize ohlásila plán své finanční stabilizace a omezení svých aktivit v zahraničí.

Podle předsedy představenstva ČEZ Martina Romana však Nová vize neznamená, že ČEZ své akvizice v zahraničí výrazně omezí a že se nebude moci podílet na očekávaném jaderném boomu ve střední Evropě, kde je dominantním hráčem.

"Vlak nám neujede Neohlásili jsme, že akvizice prodáváme, jen že je nebudeme rozšiřovat a že se budeme koncentrovat na Českou republiku, kde vidíme spoustu příležitostí především ve výstavbě jádra," řekl Roman Aktuálně.cz.

"Naše pozice v regionu naopak posilí, protože naši největší konkurenti budou své akvizice masivně prodávat," dodal.

ČEZ dodává plyn 4,5 % firem

Pokračovat chce ČEZ v růstu svého podílu v dodávkách plynu pro firmy, který ve třetím čtvrtletí s počtem 321 zákazníků a 685 odběrných míst dosáhl 4,5 %.

Daří se mu také plnit plán dosáhnout letos dvouprocentní podíl v dodávkách plynu pro domácnosti.

"Momentálně jsme na nějakých padesáti tisících klientů, do konce roku chceme mít 60 tisíc zákazníků," sdělil ředitel divize obchod společnosti ČEZ Alan Svoboda.

"Pokračuje příprava a analýza projektu horkovodu z Dukovan do Brna," naznačil pak plány v sektoru tepelného hospodářství firmy. "Projekt prošel zjišťovacím řízením, z kterého vyplynulo, že nemá zásadní vliv na životní prostředí a EIA není potřeba. Je ale potřeba dojednat ho s partnerem, kterým jsou Teplárny Brno," upřesnila mluvčí společnosti Eva Nováková.

"Jednáme i o možnosti budoucí dodávky tepla z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic, prověřujeme i řešení budoucího zásobování Ústí nad Labem Teplem," dodal Svoboda.

Cíle, jakých chce v teplárenství dosáhnout, však podle něj však nejde vyjádřit jednoduchým číslem.

Dodavatel Temelína bude znám roku 2013

Do října příštího roku chce ČEZ provézt druhé kolo jednání a na základě toho dopracovat zadávací dokumentaci na dostavbu Temelína "Výběr dodavatele předpokládáme v roce 2013," řekl výkonný ředitel společnosti Daniel Beneš.

Novou paroplynovou elektrárnu o výkonu 880 MW chce firma postavit v Počeradech "Projekt prošel EIA a uvedena do provozu má být roku 2013," sdělila mluvčí Nováková.

Z uhelných elektráren ČEZ obnovil dva bloky v Tušimicích a připravuje rekonstrukci dalších dvou do konce roku 2012, každý po 200 megawatt

V plánu je i dokončení nové elektrárny v Ledvicích s výkonem 660 MW a také kontroverzní přestavba Prunéřova o celkovém výkonu 750 MW

"Zatím nemáme povolení stavět," vysvětlil mluvčí společnosti, proč nelze stanovit datum dokončení.

 

Právě se děje

Další zprávy