Nová hra s čísly? ČSA prodávají náhradní motory letadel

hsch
23. 4. 2008 8:10
Cateringu se už firma definitivně zbavila
Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti.
Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti. | Foto: České aerolinie

Praha - České aerolinie prodávají další majetek. Tentokrát jde o motory letadel. Na jejich prodeji může národní dopravce vydělat podle expertů přes sto milionů korun.

"V lednu ČSA odprodaly náhradní motor pro letouny typu Airbus A310, který byl v neprovozuschopném stavu. V březnu pak společnost prodala náhradní motor k letounům typu Airbus A320, který k provozu nezbytně nepotřebovala. Zálohování motorů v obou případech může společnost pořídit levnější cestou," vysvětluje Daniela Hupáková, mluvčí aerolinií.

Vedení Českých aerolinií v posledních dvou letech prodalo majetek za zhruba dvě miliardy korun. I díky tomu se opticky vylepšuje hospodaření firmy, kterou chce stát brzy zprivatizovat.

Catering má nového vlastníka

Od začátku dubna má nového vlastníka i bývalá dceřiná společnost ČSA - Air Czech Catering.

Nový majitel - firma Alpha Overseas Holding Limited za ni podle neoficiálních informací zaplatila necelých sedm set milionů korun. Dalších více než sedm set milionů korun pak dopravce utržil za prodej Air Cargo Terminal.

Prodejem cateringu a carga to ale nekončí. Aerolinie prodaly v uplynulém roce i pět letadel typu Boeing, které si vzápětí pronajaly.

Na podzim roku 2006 se firma zbavila akcií France Telecom. Ty vlastnila už od začátku devadesátých let. Tržby z prodeje akcií byly 119,7 milionu korun. Prodejem akcií francouzského Telecomu se přitom ČSA připravily o příjmy z dividend. Jen v roce 2006 Francouzi aerolinkám vyplatili přes šest milionů korun, o rok dříve to byly necelé tři miliony.

Ve stejném roce, kdy prodal management dopravce prodal akcie, se zbavil i hangáru C. Za něj inkasoval přibližně 200 milionů korun.

Letadlo ČSA před terminálem na letišti v Ruzyni.
Letadlo ČSA před terminálem na letišti v Ruzyni. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
ČSA začnou létat do Damašku a Gruzie

I díky některým z uvedených prodejů, hospodařily ČSA v uplynulém roce se ziskem  111 milionů korun. To je o více než půl miliardy korun lepší než v roce 2006, kdy hospodaření skončilo ztrátou 396 milionů korun. Dopad prodejů do vlastního hospodaření firmy je však nižší než inkasovaná částka. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy