Nová éra kapitalismu. Nejdůležitější jsou lovci talentů

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 5. 2011 7:45
Kvalifikovaných lidí je stále méně, kvůli růstu rozvojových ekonomik i stárnutí
Nezaměstnanost je vysoká, ale i tak zůstává řada pozic neobsazená. O kvalifikované lidi je nouze.
Nezaměstnanost je vysoká, ale i tak zůstává řada pozic neobsazená. O kvalifikované lidi je nouze. | Foto: Reuters

Brno - Ekonomická krize pracovní trh zřejmě natrvalo poznamenala. Zjišťují to personalisté, kteří jej pravidelně sledují.

Na jedné straně stojí stále vysoká míra nezaměstnanosti, na straně druhé ale zaměstnavatelé nemohou najít vhodné kandidáty na nabízené pozice.

Podle generální ředitelky personální agentury Manpower pro Českou a Slovenskou republiky Jaroslavy Rezlerové přichází po "kapitalismu" období "talentismu".

"Svět se nachází na prahu nové doby, v níž se hlavním motorem ekonomického růstu stane přístup k lidem se správnými schopnostmi a dovednostmi, tedy k talentům," vysvětluje Rezlerová.

Schopnost získat ty pravé lidi podle ní začíná být důležitější než přístup ke kapitálu a k technologiím.

Zaměstnavatele k tomuto přístupu přinutila právě ekonomická krize. "Donutila je, aby produkovali více se stejným objemem lidských zdrojů. Někteří si uvědomili skutečné možnosti lidských zdrojů: se správnými lidmi na správném místě a ve správný čas mohou dosáhnout nejen stejných výsledků jako před krizí, ale i lepších, a to za vynaložení menších nákladů," doplňuje Rezlerová.

Celosvětový průzkum agentury zjistil, že i v posledních dvou letech, kdy byla o práci nouze, se celá třetina firem setkávala s potížemi při obsazování klíčových pozic.

Světové souvislosti

Jedním z důvodů této situace je fakt, že po krizi nejvíce rostou takzvané rozvojové ekonomiky. Spolu s ním v nich roste poptávka po vysoce kvalifikovaných zaměstnancích, jejichž vzdělání odpovídá mezinárodním standardům. Vzdělávací systém jich ale takové množství nedokáže vychovat.

Tyto rozvojové ekonomiky navíc v minulosti byly zdrojem kvalifikované pracovní síly pro vyspělé země.

"Jejich rostoucí životní úroveň ale způsobí výrazné zpomalení mezinárodní pracovní migrace a celosvětovou válku o talenty. Naneštěstí je celosvětově stále těžší přesně tyto kvalifikace najít, a tím se stále více rozevírají nůžky mezi dostupnými profily zaměstnanců a profily požadovanými zaměstnavateli," popisuje situaci ředitelka Manpower.

Přizpůsobit se musí firmy i vlády

Úbytek tolik potřebných a vyhledávaných talentů ale způsobuje i celkové stárnutí populace.

"Například od roku 2011 po dobu následujících 19 let dosáhne každý den 10 000 lidí z generace baby boomers věku 65 let," upozorňuje Rezlerová.

Pro pracovní trh bude důležité, zda firmy, ale i vlády, dokážou přesvědčit starší generaci, aby jednak pracovala do vyššího věku, ale zároveň aby pomohla vyškolit a připravit novou generaci svých následovníků.

"Důležitým aspektem bude sladění školicích a vzdělávacích systémů s kvalifikacemi, které požadují zaměstnavatelé. Stejně tak bude vyvíjen tlak na jednotlivce, aby byli otevřeni dalšímu vzdělávání a v průběhu své kariéry se stále rozvíjeli a využívali svůj lidský potenciál," dodává.

Nedostatek žádaných talentů ty postaví ty, kteří na trhu jsou, do pozice, v níž si mohou diktovat podmínky. Oni sami si stanoví, kdy, jak a kde budou pracovat.

"Společnosti budou muset být více aktivní v hledání, získání a rozvoji svých zaměstnanců, přehodnotit pracovní postupy a strukturu pracovních sil, a zajistit, aby měly to nejlepší prostředí pro podnícení kreativity, inovace, empatie a intelektuální zvědavosti, která je v každém lidském jednotlivci," předpovídá Jaroslava Rezlerová.


 

Právě se děje

Další zprávy