Nova definitivně platí za vulgarity v reality show

Tomáš Fránek
16. 10. 2008 14:55
Ústavní soud potvrdil půlmilionovou pokutu pro Novu
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vpravo) při výslechu svědků.
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vpravo) při výslechu svědků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno -  Provozovatel televize Nova, společnost CET 21, s definitivní platností neuspěla ve svém boji proti pokutám, které dostala za vulgaritu, alkohol a hrubost v pořadu Big Brother.

Ústavní soudci totiž odmítli stížnost televize na půl milionovou pokutu, kterou TV Nova dostala za jeden z prvních dílů série.

Jde vůbec o první rozhodnutí ústavních soudců při posuzování reality show. TV Nova dostala postupně  37 pokut ve výši 43,3 milionu korun. Některé z nich pak zrušil městský soud.

Zrušte zákon

Pokutu půl milionu televizi udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. „Byly zjištěny nevhodné formy komunikace, vulgarita, hrubost, včetně fyzického násilí, navádění ke krádeži za odměnu od organizátorů soutěže, častá prezentace kouření a konzumace alkoholu některých soutěžících," uvedla rada ve verdiktu.

Televize s tím nesouhlasila. Neuspěla ale u Nejvyššího správního soudu a proto poslala stížnost ústavním soudcům. Podle zástupců televize došlo k porušení jejího práva na svobodu projevu a práva na spravedlivý proces. Televize ale se stížností neuspěla.

Soud odmítl návrh CET 21 na zrušení části zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

CET 21 navrhla zrušit ustanovení, podle kterého televize nesmějí zařazovat "v době od 06.00 do 22.00 pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých".

Provozovatel Novy napadl část zákona, podle které může Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) za tento prohřešek uložit pokutu od 20 000 do deseti milionů korun. Jako důvod uvedl CET 21 mimo jiné to, že ustanovení obsahují neurčité pojmy.

Žádný útok na principy

Ústavní soudci ale potvrdili výklad zákona tak jak ho přijal Nejvyšší správní soud. "Omezení jsou v prostředí právního státu legitimní a jsou v souladu s veřejným zájmem, který je v tomto případě specifikován zájmem společnosti na řádné výchově dětí," rozhodli soudci Nejvyššího správního soudu.

To je podle ústavních soudců správný verdikt. "Podle přesvědčení Ústavního soudu rozhodl Nejvyšší správní soud v souladu se zákony i principy zakotvenými v Listině (základních práv a svobod). Svá rozhodnutí přehledně, srozumitelně a naprosto podrobně odůvodnil," rozhodli ústavní soudci.

„Ústavní soud konstatuje, že svým přezkumem v záhlaví citovaných rozhodnutí neshledal nic, co by odporovalo jakýmkoli principům, právům nebo svobodám zaručených ústavními normami České republiky," dodali soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy