Nová čísla: Na každé volné místo čeká v Česku 13 lidí

Petr Kučera Petr Kučera
10. 12. 2012 9:55
Nezaměstnanost v Česku dál roste, na podporu má nárok necelá pětina lidí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Nezaměstnanost v Česku dál roste. Na jedno volné místo čeká v průměru 13 lidí, čím dál méně jich má nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Míra registrované nezaměstnanosti v listopadu stoupla na 8,7 procenta z říjnových 8,5 procenta. Úřady práce evidovaly 508 498 uchazečů, což je o 11 736 více než ke konci letošního října a o 32 094 více než v loňském listopadu.

Na podporu v nezaměstnanosti měla v listopadu nárok jen necelá pětina uchazečů, konkrétně 93 476 lidí (18,4 procenta). O měsíc dříve podporu v nezaměstnanosti dostávalo 18,6 procenta uchazečů, v listopadu 2011 to bylo 22,7 %.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Bruntál (16,2 %), Most (15,6 %), Chomutov (14,5 %), Jeseník (14,1 %) a Karviná (14,0 %). Relativně nejlepší situace zůstává v okresech Praha-východ (3,5 %), Praha-západ (4,3 %), Praha (4,4 %) a Mladá Boleslav (4,9 %).

Zaměstnavatelé dobrovolně nahlásili 38 806 volných pracovních míst. Dalších téměř 40 tisíc volných míst pak zjistily úřady práce z internetových nabídek po očištění duplicit.

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 13,1 uchazeče, nejhorší situace je v okresech Havlíčkův Brod (134,9 uchazeče na volné místo), Jeseník (101,2), Chomutov (57,4) a Bruntál (54,2).

Nezaměstnanost podle okresů v listopadu 2012 (kliknutím zvětšíte)
Nezaměstnanost podle okresů v listopadu 2012 (kliknutím zvětšíte) | Foto: MPSV

Podle jednotné metodiky statistického úřadu Eurostat je nezaměstnanost v Česku sedmá nejnižší v Evropské unii.

Nejnižší nezaměstnanost v EU hlásilo v říjnu Rakousko (4,3 %), nižší než Česko mají také Lucembursko (5,1 %), Německo (5,4 %), Nizozemsko (5,5 %), Malta (6,6 %) a Rumunsko (6,9 %).

Česko má podle jednotné unijní metodiky míru nezaměstnanosti ve výši 7,3 %.

Na Slovensku dosahuje nezaměstnanost 14 %, nejhorší situace je pak ve Španělsku (26,2 %).

"Meziměsíční přírůstek - o téměř dvanáct tisíc - je ve srovnání listopadů historicky nejvyšší," upozorňuje analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Trh práce podle něj viditelně reaguje na pokračující slabou poptávku v ekonomice, zatím se ale nezdá, že by se schylovalo ke katastrofě.

"Větší část propouštění je v důsledku ukončení sezónních prací, zatímco kmenovaných zaměstnanců se podniky až na výjimky nezbavují. Šetření mzdových nákladů se odehrává spíš omezováním růstu mezd než propouštěním," vysvětluje Sobíšek.

Přesto je podle něj pravděpodobné, že nezaměstnanost na konci roku vyskočí na 9.4%, tedy jen kousek od prosincového historického maxima z roku 2010, kdy byly propuštěny tisíce lidí ze státní správy. "V době sezónního vrcholu nezaměstnanosti v únoru se zřejmě míra nezaměstnanosti podívá nad hranici 10 procent," dodává Sobíšek.

Chybějí odborníci?

„Pokud si vzpomeneme na závěr roku 2011, dívali jsme se do letošního roku optimističtěji, než jak nyní očekáváme rok 2013. S výraznějším oživením můžeme počítat až v roce 2014," říká Libor Stodola z poradenské společnosti PwC Česká republika.

"Řada firem již s tímto horizontem pracuje a kandidáty na nové pozice si již vybírají. Zjišťují přitom, že na trhu je sice spousta lidí hledajících práci, ale málo talentů. S pokračující stabilizací ekonomiky a následujícím oživením očekávám, že najít kvalitního manažera či odborníka bude stále obtížnější, a navíc bude nákladnější tyto talenty přesvědčit ke změně," domnívá se Stodola.


 

Právě se děje

Další zprávy