Nositel Nobelovy ceny: Čína asi vyjde z krize nejlépe

Ekonomika Ekonomika
16. 5. 2009 17:00
Opatření čínské vlády v boji proti krizi byla podle něj rychlá a dobrá
Sedmdesátiletý Š' Ťin-šeng se směje při rozhovoru s novináři. Ve skutečnosti říká, že obyvatelé této oblasti nemají moc důvodů ke smíchu: Kvůli přehradě přišli místní o pozemky a živoří. Š' Ťin-šeng je přitom pamětník kampaně z 50 let, kdy vláda kvůli budování přehrad vystěhovala vesničany do provincie Čching-chaj, kde mnozí z nich zemřeli hlady.
Sedmdesátiletý Š' Ťin-šeng se směje při rozhovoru s novináři. Ve skutečnosti říká, že obyvatelé této oblasti nemají moc důvodů ke smíchu: Kvůli přehradě přišli místní o pozemky a živoří. Š' Ťin-šeng je přitom pamětník kampaně z 50 let, kdy vláda kvůli budování přehrad vystěhovala vesničany do provincie Čching-chaj, kde mnozí z nich zemřeli hlady. | Foto: Reuters

Peking - Čína by z mohla z celosvětové krize vyjít jako vítěz. To prohlásil podle agentury Bloomberg na ekonomickém fóru v Pekingu laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz.

Podle proslulého ekonoma by se zemi mohlo podařit ještě více upevnit svou pozici díky vysoké míře úspor v ekonomice a rychlé a účinné reakci vlády na hospodářskou situaci.

"Čínská vláda provedla velmi rychlá opatření, aby se s krizí vypořádala," uvedl Stiglitz.

Hospodářský růst Číny byl v letošních prvních třech měsících nejslabší za poslední desetiletí, hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 6,1 procenta, připomněl Bloomberg.

Shanghai Composite index nicméně posílil od počátku letošního roku o 45 procent díky rostoucím půjčkám a vládnímu stimulačnímu balíčku v objemu čtyř biliónů juanů (586 miliard dolarů), který má oživit třetí největší světovou ekonomiku.

Tento balík je zaměřený především na rozvoj infrastruktury, inovací a restrukturalizaci ekonomiky

"Jsme na konci začátku spíše než na začátku konce," zároveň upozornil Stiglitz podle agentury. "Globální ekonomika může zpomalit pokles a brzy se odrazíme ode dna. To ovšem neznamená plné oživení."

 

 

Právě se děje

Další zprávy