Nomura v arbitráži přiznala, že v IPB chyběl kapitál

Red eko
12. 6. 2008 16:04
Ministerstvo odtajnilo vzorec pro odškodnění
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zhruba rok a půl existuje smír mezi českým státem a japonskou bankou Nomura, kterým skončily jejich spory kolem pádu Investiční a Poštovní banky.

Dnes ministerstvo financí zveřejnilo ekonomickou část dohody. Současně s tím odtajnilo vzorec pro výpočet odškodnění. To bylo stanoveno na 2,8 miliardy plus úroky.

Podle dopočtu, který ministerstvo ve spolupráci s Českou národní bankou provedlo, bude přesná částka, kterou Česko zaplatí Nomuře, 3,61 miliardy korun.

"Nebýt dohody o narovnání tak by jen úrok byl vyšší než konečná suma odškodnění," uvedl Radek Šnábl, ředitel mezinárodně právního odboru MF.

Foto: Aktuálně.cz
Ptali jste se online, odpovídal Radek Šnábl z ministertva financí:
Proč musel stát prohrát s Nomurou?

Vzorec pro výpočet vycházel z toho, že hodnota IPB v době krachu byla 34,2 miliardy korun. "Do té částky musela být započítána i částka, jako by stát sanoval IPB jako zbývající banky velké čtyřky. Muselo se to rpostě počítat tak, jako by stát nepochybil," vysvětlil Šnábl.

Od této sumy se pak odečetla částka 10 miliard korun. Ty chtěla Nomura ještě v roce 2000 poslat IPB jako navýšení kapitálu. Přiznala tak, že v IPB chyběl kapitál.

Pak se výsledek vynásobil podílem Nomury, který byl 46 procent. Tím se už částka snížila na 11 miliard. A od ní se odečetla hodnota akcií jimiž Nomura zaplatila za spornou transakci známou jako České pivo, díky které vyvedla z IPB akcie českých pivovarů, které pak prodala SAB Milleru za 24 miliard.

Čtěte také: Hlavní role v kauze IPB: Pivo zn. zdarma

Nominální hodnota tehdy bezcenných akcií byla 8,4 miliardy.

Výsledkem je tedy 2,8 miliardy.

Arbitráž zcela očistila ČNB. Podle výroku chybila jen vláda. Uvalení nucené správy bylo tedy v pořádku. Chyba byla v jednání s akcionáři a následný prodej.

 

Právě se děje

Další zprávy