Nomura má miliardy od Česka v kapse

Red eko
29. 7. 2008 14:49
Stát musel Japoncům dát bezmála 4 miliardy

Praha - Japonská investiční skupina Nomura je bezmála o čtyři miliardy korun bohatší.

Česko jí už totiž zaplatilo za prohranou arbitráž kvůli krachu Investiční a poštovní banky.

Ministerstvo financí dnes potvrdilo, že 1. července poslalo Japoncům 3,6 miliardy korun, což je odškodné, jež se vypočetlo pomocí určení hodnoty IPB v době krachu a dosazení této sumy do speciálního algoritmu.

"Provedli jsme analýzu ve struktuře státního rozpočtu, kde jsme hledali možné rezervy - prostředky šly například z těchto položek: státní záruky, investiční pobídky, dluhová služba, transfery mezinárodním organizacím, odvody do EU," uvedla Zuzana Chocholová z tiskového odboru ministerstva.

Japonská banka původně po ČR požadovala až 40 miliard korun. Česko naopak v jiné arbitráži po Nomuře chtělo 111 miliard korun jako náhradu škody, již Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB.

V roce 2006 ČR arbitráž s Nomurou prohrála, výše částky ale nebyla určena. V listopadu 2006 Česko podepsalo s Nomurou smír, podle kterého měla výše odškodnění činit nula až sedm miliard korun.

Bývalá IPB byla letos ohodnocena na 34,2 miliardy korun. Podle vzorce, který obsahuje smlouva o smíru, ČR zaplatila 2,8 miliardy korun plus úroky.

 

Právě se děje

Další zprávy