NKÚ: Úvěry z USA na půjčky obcím se Česku nevyplatily

ČTK ČTK
29. 4. 2013 10:00
Municipální finanční společnost za peníze z USA podpořila více než sto projektů
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Státní firma Municipální finanční společnost nebyla pro Česko výhodná a měla by skončit, brala si totiž půjčky, které se nevyplatily. Tato firma financovala od 90. let na základě mezivládní dohody z amerických úvěrů rozvojové projekty českých obcí.

Vyplývá to ze závěru Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který kontroloval její hospodaření. Ministerstvo financí uvedlo, že je připraveno jednat o ukončení činnosti společnosti.

"Úvěrové podmínky se nakonec ukázaly jako natolik nevýhodné, že z české strany byla snaha splatit půjčky předčasně. Podařilo se to ve dvou případech," napsal NKÚ, podle nějž municipální společnost poslední splátku zaplatila do USA loni v lednu.

Uvedl také, že ministerstvo financí chybovalo, když uhradilo municipální společnosti "nad rámec Programové dohody, tj. bez právního titulu", úrokové ztráty za celkem zhruba 31,54 milionu korun. Nejde o to, že tyto veřejné peníze se ztratily nebo je někdo ukradl, mohly být ale využity jinde a lépe, řekla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Garanci poskytoval stát

Municipální společnost financovala dohromady 122 projektů ve 112 obcích, průměrná roční úroková sazba pro obce byla 12 procent. Peníze přitom plynuly na projekty typu zateplení či zavedení plynu v tuzemských obcích a městech. Stavby byly financovány ryze komerčně, přitom se státní garancí.

Samotná municipální společnost získávala úvěry z USA. NKÚ píše o třech případech, v nichž se náklady státní firmy na půjčky ze Spojených států ve dvou případech pohybovaly kolem osmi procent a v jednom 9,7 procenta.

Půjčky amerických investorů bez započtení úvodních poplatků nakonec činily 43,2 milionu USD (dnes asi 850 milionů). Zpět do USA splatila společnost 85,5 milionu dolarů (asi 1,69 miliardy korun), uvedl kontrolní úřad. Ze státního rozpočtu dostala od roku 1996 do července 2012 celkem 527 milionů korun.

Účelová státní municipální společnost vznikla v dubnu 1994. Na základě mezivládní dohody mohla čerpat úvěry až do 100 milionů dolarů (dnes asi dvě miliardy korun), záruky převzal český stát.

Municipální společnost nemá vlastní zaměstnance a veškerou činnost v souvislosti s poskytováním úvěrů a správou finančních prostředků zajišťuje státní Českomoravská záruční a rozvojová banka. Stoprocentním akcionářem banky je od loňského května ministerstvo financí, uvedl NKÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy