NKÚ: Státní miliardy byly bez kontroly

Tomáš Fránek
5. 10. 2006 0:00
Brno - Vážná porušení rozpočtových pravidel, nevymáhání pokut, rizikové hospodaření s penězi. To našli kontroloři ve Správě státních hmotných rezerv.
František Dohnal
František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, který hospodaření této důležité státní instituce v uplynulých dvou letech prověřoval, vedla ještě před zveřejněním celé kontrolní akce k odvolání ředitele Jana Žižky, bývalého poslance sociální demokracie.

Správě navíc hrozí sankce od finančního úřadu.

Závažné selhání

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana šlo o závažné selhání vedení státního úřadu. "Zpráva uvádí takové prohřešky proti zákonu, které jinou reakci, než je odvolání ředitele, nedovolují," uvedl pro deník Aktuálně.cz.

Podle bývalého šéfa Žižky zpráva kontrolorů není pravdivá a byla to jenom záminka k jeho odvolání.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Z kontrolní zprávy ale vyplývá porušení tří zákonů upravujících hospodaření s majetkem státu a z toho vyplývajících jedenáct různých pochybení. Většinu z nich kontroloři označili jako závažné porušení pravidel pro nakládání s penězi státu.

Kontroloři tak zjistili, že správa informovala vládu a parlament jenom o malé části svých příjmů a výdajů. Neuváděla totiž ve výkazech pro ministerstvo financí peníze uložené na zvláštních účtech.

Politici tak neměli k dispozici údaje, kolik peněz správa utratí, a při tvorbě rozpočtu to nemohli nijak zohlednit.

A z těchto zvláštních účtů, o kterých nemají politici žádné údaje k dispozici, se přitom hradilo devadesát devět procent všech výdajů na pořízení státních hmotných rezerv.

Miliony sem, miliony tam

V minulém roce například správa na nákup především ropy a ropných produktů, ale také potravin a surovin pro průmyslové podniky vynaložila přes dvacet tři miliard korun ze zvláštních účtů a pouhých asi dvacet šest milionů z rozpočtových účtů.

Za závažné porušení zákona o rozpočtových pravidlech označili kontroloři také to, že stovky milionů korun měla správa uložené u komerčních bank.

Nejvyšší kontrolní úřad
Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: čtk

"Správa zřídila takzvané 'zvláštní účty' u obchodních bank, přestože prostředky státní pokladny mají být uloženy na účtech vedených Českou národní bankou. Postupovala vysoce rizikově, neboť jejich značná část nebyla kryta zákonným pojištěním," uvedl prezident kontrolního úřadu František Dohnal.

Ke konci minulého roku bylo nepojištěno přes osm set padesát milionů korun uložených u komerčních bank. "V případě krachu obchodních bank hrozí státu vysoké ztráty," uvedl Dohnal.

Podivné byly také některé smlouvy, které správa uzavírala se svými dodavateli.

Ve smlouvách, jejichž hodnotu vyčíslila kontrola na nejméně šestnáct milionů korun, totiž nebyly pro dodavatele zakotveny žádné sankce v případě porušení jejich povinností, naopak správa musela v případě zpoždění platit úroky z prodlení.

Správa navíc porušila zákon, když od dlužníků nepožadovala ve smlouvě zakotvené pokuty převyšující třicet pět milionů korun.

Kde je majetek?

Svým postupem a porušením vyhlášky o hospodaření se státními penězi pak správa podle kontrolorů vedených Marií Hoškovou dopustila nárůst jedné z nedobytných pohledávek nejméně o šedesát dva milionů korun.

Správa také vedla v účetnictví pohledávky převyšující osmdesát osm milionů korun za obchodními společnostmi, které už byly vymazány z obchodního rejstříku.

V pořádku nebyla ani inventarizace majetku. "Správa nevede úplnou a průkaznou evidenci nemovitého majetku státu, s nímž je příslušná hospodařit," uvedli kontroloři.

Správa ale se všemi závěry kontrolorů nesouhlasí. Podle mluvčí Věry Matějů podala správa námitky a případ není ještě uzavřen. "Materiál bude předložen na jednání vlády," uvedla mluvčí. 

Úřad hospodaří se strategickými zásobami surovin, paliv a dalších komodit, které jsou pro stát důležité v případě krizových stavů. Jde o strategické rezervy, kde jsou ropa a ropné produkty, patří tam také vybrané druhy potravin.

Správa má také pohotovostní zásoby používané například při povodních. Jde třeba o náhradní mosty, náhradní zdroje elektrické energie, prostředky pro zásobování pitnou vodou a další podle požadavků jednotlivých resortů.

 

Právě se děje

Další zprávy