Nezmeškejte kvůli stávce letadlo, nedostanete náhradu

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 6. 2011 22:20
Stávku řeší i letiště, lidé si musí najít alternativní dopravu, jinak jim letenka propadne.
Na letištích se sice nestávkuje, ale dostat se na ně může být složité.
Na letištích se sice nestávkuje, ale dostat se na ně může být složité. | Foto: Michal Štůsek

Praha, Brno - Stávka v městské hromadné dopravě, která v pondělí ochromí Prahu, Brno a nejspíš i další velká města, zkomplikuje život nejen těm, kdo řeší cestu do práce, ale také lidem, kteří se chystají odletět ze země.

Právě autobusy MHD jsou oblíbeným dopravním prostředkem, který využívají lidé pro cestu na letiště v Brně a Praze. Možnosti letišť, jak výpadek v této dopravě nahradit, jsou velmi omezené.

"Jako řada dalších firem i my řešíme, jak dostat do práce naše zaměstnance. Pro tento účel máme naplánovanou vlastní kyvadlovou dopravu ze Zličína a z Dejvické. Pokud budou v době odjezdu na zastávkách i cestující s platnou letenkou, mohou těchto spojů také využít. Ale městskou hromadnou dopravu nahradit v žádném případě nedokážeme," konstatovala mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Možnosti brněnského letiště, odkud každý den odlétají pravidelné lety i charterové linky, jsou ještě více omezené.

"Nadpoloviční většina cestujících, kteří odlétají z našeho letiště, používá nějakou formu hromadné dopravy. Je to dobře vidět i na využití linek v době příletů a odletů. Nemáme vlastní autobusy, které bychom mohli využít. Můžeme jen doufat, že cestující budou informovaní a zvolí nějakou alternativní dopravu," konstatoval ředitel letiště v Brně Tuřanech Tomáš Plaček.

Lidé by ale neměli spoléhat na to, že když se jim kvůli stávce nepodaří dostat včas na letiště, dostanou od aerolinek náhradní letenku. To stejné platí pro klienty cestovních kanceláří.

"V případě takovéto události, které nemohou cestovní kanceláře žádným svým úsilím zabránit, nenáleží klientovi žádná náhrada způsobené škody. Kdo se tedy obává, že by k odletu svého spoje nemusel v pondělí dorazit včas, měl by si buďto zajistit náhradní dopravu na letiště, nebo se pokusit vymyslet náhradní řešení spolu s cestovní kanceláří," konstatoval mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Student Agency je v pohotovosti

Vzhledem k tomu, že se v pondělí zastaví i téměř všechny vlaky, společnost Student Agency, která provozuje dálkovou autobusovou dopravu, očekává zvýšený zájem o své spoje.

"Jsme připraveni v případě potřeby přidat dostatečné množství posilových spojů, abychom zvýšený zájem cestujících pokryli. Počítáme s tím, že v případě velkého zájmu si autobusy pronajmeme od jiných dopravců," uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

I tato dopravní společnost musí nicméně řešit výpadek hromadné dopravy v Praze. "Některé naše spoje končí na Černém mostě nebo na Zličíně. Proto zavede Student Agency během plánované stávky jako alternativu trasy metra B kyvadlové autobusové spoje jedoucí po Praze v trase Černý Most - Florenc - Zličín a zpět," dodal Ondrůj.

Tuto náhradní dopravu budou moci využít v první řadě klienti společnosti, kteří pokračují dál navazující linkou, ostatní se do autobusu dostanou jen v případě, že nebude zaplněný.

 

Právě se děje

Další zprávy