Nezaměstnaných v EU je méně, ale stále přes 23 milionů

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 7. 2010 13:20
Nezaměstnanost se v Unii stabilizovala, ale podle expertů se nechystá žádný rychlý pokles.
V Česku nezaměstnanost v květnu poklesla, EU a eurozóna si udržely stejnou úroveň jako v dubnu. Ilustrační foto.
V Česku nezaměstnanost v květnu poklesla, EU a eurozóna si udržely stejnou úroveň jako v dubnu. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brusel - Od čtyř do dvaceti procent se v červnu pohybovala míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie. Země platící eurem v průměru vykázaly deseti procentní nezaměstnanost, celá sedmadvacítka pak míru 9,6 procenta.

V obou případech se údaj od dubna nezměnil. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.

V porovnání s loňským rokem se však jedná o zvýšení. V případě eurozóny přibylo nezaměstnaných o 0,6 procentního bodu, v celé unii se pak nezaměstnanost zvýšila o 0,7 procentního bodu.

Navzdory meziměsíčně stejné míře nezaměstnanosti se však snížil celkový počet lidí, kteří v Unii neměli práci. Od dubna do května se snížil o 37 tisíc. Nezaměstnaných je tak stále více než 23 milionů.

Nejlepší situace je stále v Rakousku a Nizozemí, které drží míru nezaměstnanosti na úrovni čtyř procent. Naopak nejhůře se hledá práce v Lotyšsku, Španělsku a Estonsku, kde je bez práce pětina lidí. V Česku bylo v květnu podle metody Eurostatu 7,5 procenta nezaměstnaných, údaj MPSV, které počítá míru nezaměstnanosti jinak, byl ve stejném měsíci 8,7 procenta. 

Experti předpovídají, že na 10 procentech se míra nezaměstnanosti ještě nějakou dobu v eurozóně udrží, nejméně do konce příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy