Nezaměstnaných "ubyde", stát mění pravidla počítání

ČTK Karel Toman, ČTK
7. 11. 2012 13:30
Ministerstvo ukazatel měřilo z ekonomicky aktivních lidí, odteď to bude z práceschopných
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí přechází na nový ukazatel nezaměstnanosti. Registrovanou míru nezaměstnanosti nahradí Podíl nezaměstnaných osob.

Nový ukazatel bude vyjadřovat podíl nezaměstnaných ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let, zatímco dosavadní míra nezaměstnanosti poměřuje uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním osobám.

V posledním čtvrtletí roku 2012 bude ministerstvo zveřejňovat data podle dosavadní i nové metodiky paralelně, od ledna 2013 již přejde na zveřejňování údajů pouze podle nového výpočtu.

Nový ukazatel bude snadnější…

Na změně ukazatele se ministerstvo dohodlo s Českým statistickým úřadem. Dosud obě instituce zveřejňovaly výsledky dvou různých šetření o nezaměstnanosti, což přinášelo možnou záměnu těchto čísel.

"Nový ukazatel bude konzistentní pro všechny úrovně územní hierarchie, bude snadněji interpretovatelný, odstraní nesrovnalosti v podkladových číslech i možnost záměny s mezinárodně sledovanou obecnou mírou nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje ČSÚ," uvedl ředitel odboru právní podpory a metodiky trhu práce ministerstva Štefan Duháň.

Dosud se v ČR sledují dvě odlišné míry nezaměstnanosti, které srovnávají počet nezaměstnaných, respektive uchazečů o zaměstnání, s velikostí pracovní síly.

… a "nižší"

Podle metodiky výpočtu ČSÚ se míra nezaměstnanosti počítá v rámci výběrových šetření pracovních sil, který vychází z doporučení Eurostatu a Mezinárodní organizace práce jako takzvaná obecná míra nezaměstnanosti.

Ministerstvo zveřejňuje míru registrované nezaměstnanosti na základě počtu uchazečů o zaměstnání registrovaných na pracovištích Úřadu práce. Těch je z logiky věci vždycky míň než skutečně práceschopných lidí, z kterých se bude ukazatel nově počítat. Ministerstvem udávaná nezaměstnanost tak bude napříště o něco "nižší" než dnes.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte práci? Nahlédněte na volná pracovní místa.

 

Právě se děje

Další zprávy