Volných míst je nejvíc za pět let, nezaměstnanost klesla

Tereza Holanová Jiří Hovorka Tereza Holanová, Jiří Hovorka
Aktualizováno 8. 7. 2014 10:08
Podíl nezaměstnaných v červnu klesl z dubnových 7,5 procenta na 7,4 procenta. Práci ale stále nemá více než půl milionu lidí.
Foto: Úřad práce ČR

Praha - Bez práce bylo v červnu 7,4 procenta Čechů. Podíl nezaměstnaných tak ve srovnání s květnovými 7,5 procenta klesl. Pozitivní je také, že se daří vytvářet nová pracovní místa, když volných pracovních míst v evidenci Úřadu práce ČR bylo v červnu nejvíce za posledních pět let.

"Pokles červnové míry nezaměstnanosti je odrazem dvou faktorů. Tím prvním je lepšící se hospodářská kondice domácí ekonomiky, která se začíná pozitivně odrážet na pracovním trhu. Druhým faktorem je pozitivní sezónnost, která se projevuje především na rostoucí poptávce po zaměstnancích v zemědělství a ve stavebnictví," říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Meziročně došlo k nepatrnému zvýšení míry nezaměstnanosti, v červnu 2013 nemělo místo 7,3 procenta osob.

Nezaměstnanost tak například podle analytika Home Creditu Michala Kozuba klesla v červnu méně, než by mohla. "Současná situace je obecně lepší, než jaká byla před rokem, a vyhlídky jsou optimističtější. Ekonomika roste, výhledy na další měsíce říkají, že by v růstu pokračovat měla. Přesto se nepodařilo nezaměstnanost srazit pod loňské hodnoty," říká.

Nejvíce volných míst za pět let

Celkem evidoval Úřad práce ČR k 30. červnu 537 179 uchazečů o zaměstnání, což je o 12 794 méně než v květnu. Více než 97 procent těchto uchazečů bylo přitom schopných nastoupit do nové práce okamžitě.

"Trh práce brzy čeká první velký nápor, a to v podobě absolventů, kteří se začnou hlásit v červenci na úřady práce a v druhé vlně pak v září," upozorňuje analytik Michal Kozub.

Počet volných míst, která zaměstnavatelé hlásili, se naopak zvýšil, meziměsíčně o 1456, meziročně pak o 5447. Celkem jich zaměstnavatelé nabízeli téměř 50 tisíc. "To je nejvíce za posledních více jak pět let," dodává Novák.

Jedenáct uchazečů na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 10,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Ústí nad Labem (35,6), Bruntál (33,9), Karviná (33,3), Jeseník (29,9) a Sokolov (28,7).

Nejvíce lidí bez práce je v okresech Most (13,2 procenta), Ústí nad Labem (12,6 procenta), Bruntál (12,5 procenta) a Karviná (12,3 procenta).

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,4 procenta), Mladá Boleslav (4,3 procenta) a Pelhřimov (4,4 procenta).

V uplynulém měsíci bylo bez práce 273 175 žen, což je 50,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných. Více jak desetinu (11,3 %) všech nezaměstnaných - celkem 60 849 osob - tvořili lidé se zdravotním postižením.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červnu 99 994 lidí, tedy 18,6 procenta všech uchazečů vedených v evidenci.

Nezaměstnanost klesá v celé zemi

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 regionů v Česku. Největší hlásí okres Jindřichův Hradec (o 8,2 procenta), Jeseník (o 6,1 procenta), Prachatice (o 5,9 procenta), Pelhřimov (o 5,5 procenta), Benešov (o 5,1 procenta) a Znojmo (o 5 procenta).

"Situaci na trhu práce i nadále ovlivňují probíhající sezónní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii nebo lázeňství a oživování české ekonomiky. Osobně vnímám jako velmi pozitivní fakt, že už několik měsíců po sobě roste počet volných pracovních míst," říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

V příštích měsících by podle ní měla nezaměstnanost stagnovat nebo mírně růst, protože se na úřadech práce budou hlásit absolventi, kterým skončí status studenta.

"Trh práce brzy čeká první velký nápor, a to v podobě absolventů, kteří se začnou hlásit v červenci na úřady práce a v druhé vlně pak v září. To dočasně zvýší nezaměstnanost, a tak hodnota 7,4 procenta je jednou z lepších hodnot na několik dalších měsíců," souhlasí analytik Home Credit Michal Kozub.

Nových uchazečů o práci přibylo

Během června se na úřadech práce nově přihlásilo 44 304 lidí. To bylo ve srovnání s minulým měsícem o 2872 osob více, meziročně se počet nových uchazečů zvýšil o 5770. Z evidence naopak odešlo celkem 57 098 klientů.

Novou práci získalo 37 923 lidí, což je o 9547 méně než v předchozím měsíci. Celkem 6950 z nich ji našlo prostřednictvím Úřadu práce ČR.

V evidenci Úřadu práce ČR byli nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním a středním odborným vzděláním a výučním listem.

Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažovali pracovníci ve službách, prodeji a administrativě, stavební či montážní dělníci, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, opraváři nebo řidiči. Mezi nově evidovanými se začali v menší míře objevovat i učitelé, vychovatelé, pedagogičtí pracovníci či lektoři.

O jaké profese je zájem?

Zaměstnavatelé měli v červnu zájem nejčastěji o pracovníky ve stavebnictví, zemědělství, gastronomii, ve službách, v profesích zaměřených na prodej a finance či o pracovníky v lázeňství.

"Tradičně velká poptávka je po kvalifikovaných pracovnících ve strojírenství, jako jsou soustružníci, zámečníci, svářeči a nástrojaři, mechanici, opraváři strojů nebo obsluha důlních zařízení," uvádí mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Podle Kozuba je v některých řemeslných či technických oborech téměř nemožné najít zaměstnance. "Buď jsou málo kvalifikovaní, bez adekvátního vzdělání, nebo naopak až příliš kvalifikovaní s např. vysokoškolským vzděláním," vysvětluje.

Větší počet volných pracovních míst hlásí v letních měsících také agentury práce. Ty "vykrývají" dovolené, které si berou kmenoví zaměstnanci firem.

 

Právě se děje

Další zprávy