Nezaměstnanost vysoko vede. Deset krajů hlásí růst

Ekonomika Ekonomika
8. 9. 2009 15:16
Přehled vývoje nezaměstnanosti podle krajů
Zaměstnanci Alcoa Fujikura vystrojili svému podniku pohřeb. Propouštět se ale na podzim chystají i jiní.
Zaměstnanci Alcoa Fujikura vystrojili svému podniku pohřeb. Propouštět se ale na podzim chystají i jiní. | Foto: Jan Langer

Brno - Pouhé tři kraje ze třinácti si v srpnu udržely stejnou míru nezaměstnanosti jako na začátku prázdnin. Ve zbylých deseti i v hlavním městě se počty lidí bez práce zvyšovaly, nejčastěji o jednu až tři desetiny procentního bodu.

Odborníci z Úřadů práce nejsou příliš optimističtí ani ohledně vývoje v dalších měsících. Upozorňují, že září bývá ve znamení stovek absolventů hlavně středních škol, kteří s registrací na úřadu vyčkávali až na konec prázdnin. A navíc v některých krajích oznámily další podniky hromadné propouštění.

Jihomoravský kraj patřil mezi ty, kde lidí bez práce od července přibylo nejvíc, o 0,3 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti se zastavila na 9,4 procenta. Za měsíc se zvýšila ve všech okresech kraje včetně Hodonínska. To patří s 13,8 procenta nezaměstnaných mezi nejhorší okresy v republice. Mírný optimismus by mohl vzbuzovat snad jen údaj o počtu volných pracovních míst, kterých od července přibylo. Ale pouze o 84, což je v porovnání s počtem více než 57 tisíc nezaměstnaných zlepšení jen nepatrné.

Stejně jako na jihu Moravy poporostla míra nezaměstnanosti i v Plzeňském kraji. Tam však dosáhla pouze 7,7 procenta. Mezi více než 26 tisíci nezaměstnaných jsou i lidé, kteří přišli o místo ve stříbrském závodě AEES, dříve Alcoa Fujikura, který přesunuje svou výrobu do Rumunska. Na Tachovsku, kam Stříbro spadá, je situace s novými pracovními místy velmi neradostná. Na jedinou pozici tu připadá 34 zájemců. Přesto se v kraji v porovnání s červencem počet volných pozic zvýšil o 137. Je to však především díky údajům od plzeňských podniků.

K údaji přidali 0,2 procentního bodu

O něco méně razantně než na jihu Moravy a západě Čech rostla míra nezaměstnanosti v Praze a středních Čechách. Praha zůstává místem s nejnižší nezaměstnaností vůbec, přestože se zvýšila o dvě desetiny procentního bodu na 3,4 procenta. Zato zaznamenala úbytek volných pracovních míst, a to o 1282 pozic.

To Středočeský kraj už dosáhl po nárůstu o 0,2 procentního bodu na 6,2 procenta a bez práce v něm je přes 42 tisíc lidí. Nezaměstnaných přibývalo ve všech okresech středních Čech, včetně dvou pražských, kde je tradičně podíl lidí bez práce nejnižší ze všech okresů Česka.

Stejně se zvýšil podíl nezaměstnaných také na Vysočině. S nezaměstnaností na 9,3 procenta bylo bez práce přes 25 tisíc lidí. Konec výroby textilky Vkus ve Štokách na Havlíčkobrodsku vyrovnalo obnovení míst v jihlavském podniku Automotive Lighting. Propouštět se však chystá žďárská strojírenská a metalurgická společnost Žďas, kterou nuceně opustí stovka zaměstnanců. Další růst nezaměstnanosti se tedy kraji nevyhne.

Obdobné zvýšení zaznamenali také na úřadech práce v Olomouckém kraji. Nezaměstnanost rostla ve většině okresů a celkově vystoupala na rovných 11 procent. Po zvýšení o 0,2 procentního bodu bylo v srpnu bez práce bezmála 36 tisíc lidí.

Ústecký kraj, kde dosáhla míra nezaměstnanosti po zvýšení o 0,2 procentního bodu těsně pod hranici 13 procent, bylo v srpnu bez práce 55 430 lidí. Opačný trend než dosud však na rozdíl od nezaměstnanosti zaznamenal počet volných pracovních pozic, který se od července zvýšil o 147. Nejvíc míst přibylo na Litoměřicku, kde společnost Johnson Controls automobilové součástky získala zakázku a nabídla práci pro 100 šiček.

Na dvoucifernou hranici dosáhl v srpnu také Zlínský kraj. Míra nezaměstnanosti však na rovných deseti procentech nezastaví. K téměř 31 tisícům nezaměstnaných mají na podzim přibýt desítky propuštěných z některých průmyslových podniků. Úřady práce předpokládají, že statistiky ovlivní i příliv absolventů a těch, kdo měli pouze sezónní zaměstnání.

Stejný růst jako v celé republice

Jen nepatrně, o 0,1 procentního bodu jako v celé republice, se zvýšila míra nezaměstnanosti ve třech krajích. Na jihu Čech se zastavila na 6,7 procenta, což představuje 22 800 lidí. Přestože se od července zvýšil počet volných pracovních míst, na jednu pozici tu stále připadá jedenáct uchazečů. Zaměstnavatelé mají zájem hlavně o prodavače a strojírenské profese.

Stejně tak přibylo mírně nezaměstnaných i v Královéhradeckém kraji. Míra nezaměstnanosti 7,4 procenta představuje nejvyšší údaj za poslední tři roky. Optimisticky ve statistice působí zvýšení počtu volných míst o 254. Práce přibývalo hlavně v krajském městě. Před rokem však zaměstnavatelé hledali 6220 lidí, letos je to jen 1771.

Sousední Pardubický kraj sice zaznamenal stejné zvýšení, nezaměstnaných je však o celé procento víc než v Královéhradeckém. Údaj 8,4 procenta však v září nemá šanci se udržet. O práci má totiž v další vlně hromadného propouštění přijít 480 lidí. Kromě zkrachovalé textilky Perla půjde o zaměstnance Spojených sléváren a společnosti Integral Vrchovina.

Růst se zastavil, ale ne nadlouho

Na stejné úrovni jako v červenci se nezaměstnanost udržela na severu Moravy, v Karlovarském a Libereckém kraji. V Moravskoslezském kraji, kde se růst po deseti měsících zastavil na 11,8 procenta však stále ubývá pracovních míst. I tady navíc v září ovlivní čísla absolventi a podzim ukončí některé sezónní profese.

Díky porcelánkám, které nabraly zpět část svých zaměstnanců, zůstala i v srpnu míra nezaměstnanosti v Karlovarském kraji na 10,3 procenta. Další vývoj si netroufají lidé z úřadů práce předvídat.

V Libereckém kraji mají oproti tomu jasno. I když se v srpnu udržela nezaměstnanost na 10,6 procenta, propouštění z podniků Jablonex Group a textilky Associated Weawers v Liberci nejspíš tento údaj popožene na podzim směrem vzhůru.

 

Právě se děje

Další zprávy