Nevinný muž se na fotce stal vrahem, zastal se ho soud

Tomáš Fránek
11. 7. 2012 6:00
Ani souhlas s publikováním svých fotek automaticky neznamená, že je lze použít jakkoliv
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Ani když člověk dá souhlas s komerčním využitím svých fotografií, automaticky to neznamená, že jeho podobizna může být využita k jakémukoliv účelu.

Nejvyšší soud se v důležitém verdiktu zastal muže, jehož fotografie se objevila jako ilustrační v článku časopisu Chvilka pro tebe.

Fotka muže totiž byla publikována v textu o dopravní nehodě způsobené řidičem z Velké Británie, který řídil opilý a pod vlivem drog, a zavraždil tak mladou dívku.

Nejsem drogově závislý vrah

Muž sice předem souhlasil s tím, že média mohou jeho podobiznu využít, nicméně zařazení fotografie právě k tomuto textu považoval za nepřiměřené.

Vydavatele časopisu proto zažaloval, vedle omluvy chtěl také sto tisíc korun jako odškodné.

Městský a poté i Vrchní soud v Praze ale mužovu žalobu odmítly. Podle soudců byl muž předem poučen, že může dojít k využití jeho fotografie i u negativních článků, a neměl žádných námitek.

S tímto verdiktem ale muž nesouhlasil a poslal dovolání na Nejvyšší soud. "Použití fotografie bez konkrétního souhlasu k článku, kde je označen za drogově závislého a vraha, je v rozporu s dobrými mravy," uvedl právní zástupce muže.

A Nejvyšší soud dovolání vyhověl a nařídil nové projednání celého sporu. Podle senátu vedeného soudcem Pavlem Pavlíkem musí být - i přes mužův souhlas s využitím fotografie - zachovány dvě základní podmínky:

Fotografie musí být využita přiměřeným způsobem a musí respektovat osobní práva člověka.

Jen přiměřeným způsobem

Ani souhlas lidí totiž podle soudců neopravňuje média, reklamní agentury i další firmy k tomu, aby jejich podobizny využily úplně bez omezení.

"Použití fotografie se musí stát vždy přiměřeným způsobem a nesmí být v rozporu s takovými osobnostními zájmy oprávněného, jichž je třeba bezpodmínečně respektovat, a které jsou tedy za všech okolností nedotknutelné," rozhodli soudci.

Pokud nejsou tyto podmínky splněny, je použití fotografie podle Nejvyššího soudu nepřípustné.

K poškození člověka může dojít i tím, k jakému účelu je fotka využita a jaký komentář je k obrázku připojený - tedy to, že fotografie muže měla představovat opilého řidiče, který v autě zabíjel.

"Porušení osobnostních práv zobrazené osoby může nastat například vzhledem k souvislostem, za nichž k němu došlo, popřípadě do nichž bylo užití situováno, nebo vzhledem ke komentáři, který k němu byl připojen," uvedli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy